Agenția Medicamentului: „Vaccinul chinezesc CoronaVac este considerat sigur și eficient de OMS”

Cornelia Cozonac
13/04/2021
captura

Agenția Medicamentului declară că vaccinul chinezesc CoronaVac, neautorizat încă international, este considerat sigur și eficient de experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), deși experți în domeniu spun că este necesară suplimentarea cu date privind administrarea vaccinului persoanelor vârstnice și persoanelor suferind de alte maladii. Republica Moldova urmează să achiziționeze 400.000 de doze de vaccin CoronaVac, decizie criticată de mai mulți oficiali.

CoronaVac este al doilea vaccin anti-COVID-19 produs în China. El a primit în iulie 2020 aprobare chinezească pentru administrare urgență în grupurile cu risc și este folosit în prezent în țări ca Indonezia, Turcia, Brazilia, Chile, Columbia, Uruguay și Laos. În cadrul OMS, vaccinul a trecut toate etapele de precalificare.  

Partidele Platforma DA și PAS au criticat decizia guvernanților de a cumpăra vaccinul CoronaVac, pe motiv că acesta ar vrea să aducă, pe criterii politice, vaccinuri nesigure în Republica Moldova. 

Decizia nu este una definitivă, a precizat pentru Radio Europa Liberă Angela Paraschiv, șefa departamentului epidemiologie în cadrul universității de medicină din Chișinău, și ea membră a grupului de medici ce consultă comitetul ministerial de coordonare a campaniei de vaccinare.

„Încă nu este o decizie finală. A fost o decizie pentru că a fost singurul producător care a venit cu o ofertă, restul au fost intermediari. Respectiv, încă urmează să vedem la negocieri directe care este eficacitatea vaccinului în detalii pentru că avem unele întrebări și asta nu înseamnă că este aprobat deja pentru a fi procurat. Urmează să fie negocieri directe cu producătorul. Pentru că Turcia arată o eficiență destul de în altă, în Brazilia – mult mai joasă, și noi avem întrebări vizavi de eficiența vaccinului, de aceea depinde de discuțiile care o să fie direct cu producătorul - asta și s-a aprobat de fapt vineri, nu procurarea, dar negocierea cu producătorul”, a declarat Angela Paraschiv, pentru Radio Europa Liberă. 

Un studiu realizat de Institutul brazilian Butantan şi de laboratorul chinez Sinovac arată că vaccinul Coronavac este sigur şi eficient în 50,7 % dintre cazurile simptomatice la cei care primesc a doua doză după 14 zile, un procent uşor mai mare decât 50,38 % anunţat anterior, scrie Agerpres. Totuşi, dacă rapelul este administrat după 21 de zile, eficacitatea creşte la 62,3 %. Indicele minimum recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este de 50 %.

Până acum Republica Moldova a primit vaccinuri de producție occidentale, din donația României și prin platforma internațională COVAX, destinată țărilor mai sărace. Recent  s-a anunțat că Federația Rusia va dona aproape 200 de mii de vaccinuri Sputnik V R. Moldova, dintre care 60.000 vor ajunge în regiunea transnistreană. 

Cornelia Cozonac
13/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii