Agenții economici care încearcă să vândă grădinițelor produse de calitate îndoielnică vor fi incluși într-o listă neagră  

Cornelia Cozonac
14/08/2019
CIJM

Prim-ministra Maia Sandu a cerut, miercuri, în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri, ca agenții economici care furnizează instituțiilor din domeniul educației produse de proastă calitate, să fie incluși într-o listă neagră, astfel încât să nu mai fie admiși la licitațiile pentru procurarea produselor alimentare. Șefa Cabinetului de Miniștri a cerut ministerelor Educației, Culturii și Cercetării și al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și ANSA să prezinte soluții concrete pentru a evita cazurile de intoxicare a copiilor cu produse alterate.

Prim-ministra a constatat că „direcțiile de învățământ, în special Direcția de învățământ Chișinău, au o atitudine neserioasă, iresponsabilă” în ce privește asigurarea calității produselor alimentare în școli ți grădinițe. 

Guvernul s-a văzut nevoit să ia atitudine în ce privește calitatea produselor alimentare furnizate grădinițelor de copii, după ce în presă au apărut materiale despre produse alterate în meniurile unor grădinițe de copii din Chișinău. Problema nu este una noua.    

Un amplu scandal a îngrozit opinia publică în 2016, după ce au fost făcute publice fragmente din niște discuții telefonice purtate de angajați ai unor grădinițe, funcționari ai direcțiilor de Educație, Tineret și Sport din Chișinău și câțiva oameni de afaceri. Din convorbirile interceptate de instituțiile de drept reieșea că micuților de la grădinițe le erau livrate produse alimentare alterate sau de calitate îndoielnică. Chiar dacă numele persoanelor implicate erau ținute în taină de anchetatori, Centrul de Investigații Jurnalistice a reușit atunci să îi identifice pe câțiva dintre businessmanii care apareau în interceptări și a analizat, de asemenea, care sunt firmele care au câștigat în 2016 licitații pentru asigurarea cu produse alimentare a grădinițelor din Capitală. Atunci CNA a anunțat despre pornirea unor dosare pe marginea licitațiilor trucate în Educație, în care figurau mai multe companii, dar ulterior nu s-a mai auzit cu ce au finalizat anchetele respective.  

Agenția Achiziții Publice publică pe pagina sa web o listă de interdicție în care sunt încluși agenții economici, care încalcă leguislația privind achizțiile publice.  

 

 

Cornelia Cozonac
14/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii