AIPA anunță că se apropie data-limită de depunere a cererilor de acordare a ajutorului financiar pentru fermieri

Anticoruptie.md
11/03/2024
agrobiznes.md

Fermierii au la dispoziție încă cinci zile pentru a depune dosarul la Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) pentru a beneficia de ajutorul financiar necesar. Cererile pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din 2023 pot fi depuse la AIPA până la 15 martie curent. 

Pentru compensarea parțială a prejudiciului, Guvernul a alocat din Fondul de intervenție 50 de milioane de lei. Ajutorul financiar se acordă în cazul în care, potrivit actelor de constatare, seceta a afectat cel puțin 60% din recolta culturii de porumb sau furtuna a distrus mijloacele fixe care nu pot fi reabilitate.

Potrivit Ministerului Agriculturii, banii vor fi oferiți solicitanților sub formă de plată directă per hectar. Se estimează că de acest ajutor vor beneficia 390 de fermieri. 

Pentru a obține ajutorul financiar, solicitantul trebuie să respecte următoarele condiții:

-să dețină actul de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole/mijloacelor fixe de calamitățile naturale din anul 2023;

-să dispună de cont bancar în monedă națională;

-să dispună de Raportul statistic nr. 4-AGR „Totalurile semănatului pentru recoltă” pentru cultivatorii de porumb, înregistrat la organul teritorial pentru statistică, până la 3 iunie 2023 (excepție fiind solicitanții care gestionează o suprafață de teren agricol mai mică de 10 ha și solicitanții de ajutor pentru distrugerea mijloacelor fixe de producție);

-să aibă termenul de funcționare utilă neexpirat pentru plantațiile multianuale, conform Catalogului mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 941/2020;

-să fie inclus în scrisoarea Direcției agricultură, relații funciare și cadastru Edineț, adresată Guvernului (nr. 2 din 16 ianuarie 2024).

Regulamentul și actele necesare pentru depunerea cererii de acordare a ajutorului financiar le găsiți pe pagina oficială web a AIPA.

Anticoruptie.md
11/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii