Ajutorul din România a ajuns la Chișinău. Premierul Ion Chicu, huiduit sub podul de la Telecentru

Julieta Savițchi
07/05/2020

Premierul Ion Chicu a fost huiduit de cetățenii adunați sub podul de la Telecentru, unde a fost întâmpinat convoiul cu ajutor umanitar din România. Spiritele au fost calmate de Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, care a îndemnat protestatarii să dea dovadă de „calm și respect”.

În momentul când Chicu și-a început discursul, mai multe persoane, printre care deputați din opoziție și lideri politici, veniți să întâmpine convoiul, au scandat „Rușine” și l-au șuierat timp de câteva minute. Protestatarii și-au exprimat astfel dezacordul față de guvernare, care nu a permis desfășurarea ceremoniei de întâmpinare a convoiului cu ajutoare în Piața Marii Adunări Naționale.

„Salutăm, aici, la Chișinău, acest convoi pe cât de mare, pe atât de frumos și vă spunem că v-am așteptat. Mulțumim din inimă poporului român pentru acest efort frățesc. Apreciem enorm generozitatea fraților noștri și înțelegem bine că valorea acestui ajutor este mult mai mare pentru că este oferit în situația când la toți le este greu. În aceste două luni, este prima dată când particip la o ceremonie de acest gen, deși noi am beneficiat de mai mult suport din partea mai multor țări. Azi este pentru prima dată când vin să mă închin și mulțumesc pentru un asemenea suport enorm, oferit de frați pentru frați”, a declarat Ion Chicu după intervenția ambasadorului.

La ceremonia de sub pod au mai participat ministra Sănătății de la Chișinău, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății al României, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne al României, Marcel Iona Vela.

Oficialii români au fost întâmpinați, în schimb, cu aplauze. „Suntem într-un moment în care România a arătat că a fost și este cel mai apropiat partener al Republicii Moldova. România arată în continuare un sprijin, iar ajutorul oferit este dublu față de cel necesar pacienților internați în acest moment. Dincolo de limbă, de istorie, de cultură, suntem într-un parteneriat strategic. România va fi lângă Republica Moldova. Transmit condolenațe celor care în aceste momente au pierdut persoane dragi, din cauza infecției cu Covid-19 și sănătate multă celor care luptă cu această boală”, a spus în discursul său Nelu Tătaru.

„România este, a fost și va fi alături de Republica Moldova. Dumnezeu să binecuvânteze Republica Moldova și România”, a spus Marcel Iona Vela.

Convoiul venit din România constă din 20 de camioane militare încărcate cu echipamente medicale și de protecție, dar și cu medicamente, în valoare de 3,5 milioane de euro, care vor putea fi folosite pentru tratarea persoanelor infectate cu COVID-19. Tot din asistența României acordată Moldovei face parte și misiunea de 15 zile în sprijinul medicilor din Chișinău, Bălți și Cahul în care sunt implicați 42 de lucrători medicali. Medicii români lucrează deja cot la cot cu colegii lor moldoveni în salvarea vieților celor infectați cu Covid-19.

O delegație a României a adus săptămâna trecută în Republica Moldova primele echipamente din lotul de 500.000 de măști și 50.000 de combenizoane de protecție, 11.500 de perechi de mănuși și 100 de viziere, precum și 10 izolete concepție a cercetătorilor militari din România. 

Julieta Savițchi
07/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii