Al 53-lea partid // Fostul prim-ministru, Ion Chicu, își formează partid „proeuropean”, „pentru a păstra statalitatea”

Ilie Gulca
31/03/2021
Ion Chicu. Foto: newsmaker.md

Fostul premier, Ion Chicu, a anunțat, miercuri noapte, despre crearea grupului de inițiativă pentru înregistrarea unei noi formațiuni politice în Republica Moldova, a 53-a, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei. După spusele fostului premier și ministru al Finanțelor, este vorba de o formațiune politică ce militează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, „singura posibilitate de a ne păstra statalitatea”.  

Grupul de inițiativă a formațiunii lui Chicu este alcătuit, în principal, din foști și actuali angajați ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, inclusiv fosta ministră Viorica Dumbrăveanu, manageri ai mai multor instituții medicale.

De asemenea, din același grup de inițiativă mai fac parte Anatol Usatîi, fost ministru al Economiei și Infrastructurii, primarul de Hâncești, Alexandru Botnari, și alți foști angajați de la guvern:  

Viorica Dumbrăveanu (ex-ministră a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale), Vasile Tomuz (vicedirector al Institutului Mamei și Copilului), Anatol Usatîi (fost ministru al Economiei și Infrastructurii), Iulia Costin (directoare a Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii), Marina Golovaci (vicedirectoare a Asociației Medicale Teritoriale Buiucani), Liliana Iaconi (secretar general al Guvernului), Alexandru Botnari (primar al mun. Hâncești), Sorina Ciobanu (director al Școlii de muzică din or. Șoldănești), Mihail Catan (primar al s. Molești, Ialoveni), Ivan Gheorghiu (secretar de stat Ministerul Educației, Culturii și Cercetării), Alexandru Holostenco (director al Spitalului de Copii „Valentin Ignatenco”), Victor Coadă (antreprenor, fost director al Serviciului Fiscal de Stat), Natalia Postică (șef adjunct de Direcție, Cancelaria de Stat), Marin Alla (angajat al Cancelariei de stat, expert în drepturile omului și relațiile interetnice), Elena Gavriliță (sefă de direcție a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale), Luigi Savoia (specialist în strategie de marketing și comunicare), Djulieta Popescu (sef Direcție Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale), Iulian Oltu (director al Spitalului de Dermatologie și Maladii comunicabile), Marin Ursachi (Director IP Baza auto a Cancelariei de stat), Eugen Bălțat (Coordonator al inițiativei SOS-minor), precum și mulți alți colegi din diferite domenii.

„Integrarea în UE este și unica șansă de reintegrare a regiunii transnistrene. Realizarea obiectivului de integrare europeană va fi un suport în plus năzuințelor noastre de a construi relații de cooperare, bazate pe respect reciproc cu toate țările lumii, în special cu partenerii noștri strategici”, a anunțat Chicu pe Facebool.com.

În domeniul politicii interne, echipa lui Chicu pledează pentru modificarea actualei structuri a guvernului și pentru înlocuirea raioanelor cu un număr limitat de regiuni şi sporirea autonomiei financiare a autorităților locale de nivelul întâi.

Ilie Gulca
31/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii