Ala Popescu, numită recent membru al Curții de Conturi, a depus cerere de demisie din noua funcție

Anticoruptie.md
05/09/2016
Ala Popescu. Foto: Privesc.eu

Ala Popescu, votată de Par­la­ment la sfâr­și­tul lunii iulie 2016 în func­ția de mem­bru al Curții de Conturi, instituție pe care a condus-o anterior, a declarat jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă că a depus cerere de demi­sie din această func­ție. Anticoruptie.md a scris anterior că Ala Popescu a revenit la această instituţie după atingerea vârstei de pensionare, fapt interzis de Legea Curții de Conturi.

„Eu am depus cerere de demi­sie din func­ția de mem­bru a Cur­ții de Con­turi în legă­tură cu ceea ce sta­bi­lește legea, res­pec­tiv poli­ti­cul urmează să se pro­nunțe. În 5 august este cere­rea înre­gis­trată, mai departe urmează să se ia deci­zia”, a spus Ala Popescu.

Anticoruptie.md a scris anterior că Parlamentul a admis mai multe încălcări la numirea noii componențe a plenului Curții de Conturi, iar din acest motiv, hotărârea prin care au fost înlocuiţi membrii instituţiei urma să fie contestată la Curtea Constituțională, declara președintele fracțiunii liberal-democraților, Tudor Deliu. Deputatul, dar și unii experți independenți susțineau că doi dintre noii membri ai Curții de Conturi au fost numiți cu încălcări ale legislației. Ala Popescu a revenit la această instituţie după atingerea vârstei de pensionare, fapt interzis de Legea Curții de Conturi. Şi numirea noului președinte al structurii contravine prevederilor aceleiași legi, potrivit căreia, o persoană care în ultimii doi ani a fost conducător al unei autorităţi publice centrale nu poate fi candidat la funcţia de membru al Curţii de Conturi.

„Putem conchide că Parlamentul, în cazul numirii doamnei Popescu, a acționat contrar principiului statului de drept, consacrat de art.1 alin. (3) din Constituţie și interpretat de Curtea Constituțională prin Hotărîrea nr.22 din 16 iulie 2015”, a comentat Sergiu Litvinenco, consilier juridic la Asociația Obștească „Fortius”.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu spunea însă că dacă cineva consideră că aici ar fi vorba despre o încălcare, nu are decât să conteste actul așa cum prevede și norma legală.

Anticoruptie.md
05/09/2016Become a Patron!

Comentarii