Ala Popescu, numită recent membru al Curții de Conturi, a depus cerere de demisie din noua funcție

Anticoruptie.md
05/09/2016
Ala Popescu. Foto: Privesc.eu

Ala Popescu, votată de Par­la­ment la sfâr­și­tul lunii iulie 2016 în func­ția de mem­bru al Curții de Conturi, instituție pe care a condus-o anterior, a declarat jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă că a depus cerere de demi­sie din această func­ție. Anticoruptie.md a scris anterior că Ala Popescu a revenit la această instituţie după atingerea vârstei de pensionare, fapt interzis de Legea Curții de Conturi.

„Eu am depus cerere de demi­sie din func­ția de mem­bru a Cur­ții de Con­turi în legă­tură cu ceea ce sta­bi­lește legea, res­pec­tiv poli­ti­cul urmează să se pro­nunțe. În 5 august este cere­rea înre­gis­trată, mai departe urmează să se ia deci­zia”, a spus Ala Popescu.

Anticoruptie.md a scris anterior că Parlamentul a admis mai multe încălcări la numirea noii componențe a plenului Curții de Conturi, iar din acest motiv, hotărârea prin care au fost înlocuiţi membrii instituţiei urma să fie contestată la Curtea Constituțională, declara președintele fracțiunii liberal-democraților, Tudor Deliu. Deputatul, dar și unii experți independenți susțineau că doi dintre noii membri ai Curții de Conturi au fost numiți cu încălcări ale legislației. Ala Popescu a revenit la această instituţie după atingerea vârstei de pensionare, fapt interzis de Legea Curții de Conturi. Şi numirea noului președinte al structurii contravine prevederilor aceleiași legi, potrivit căreia, o persoană care în ultimii doi ani a fost conducător al unei autorităţi publice centrale nu poate fi candidat la funcţia de membru al Curţii de Conturi.

„Putem conchide că Parlamentul, în cazul numirii doamnei Popescu, a acționat contrar principiului statului de drept, consacrat de art.1 alin. (3) din Constituţie și interpretat de Curtea Constituțională prin Hotărîrea nr.22 din 16 iulie 2015”, a comentat Sergiu Litvinenco, consilier juridic la Asociația Obștească „Fortius”.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu spunea însă că dacă cineva consideră că aici ar fi vorba despre o încălcare, nu are decât să conteste actul așa cum prevede și norma legală.

Anticoruptie.md
05/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii