Finlanda va oferi suport suplimentar pentru ca Republica Moldova să desfășoare în condiții bune alegerile parlamentare, în contextul în care Rusia și-a activizat influențele hibride. Asigurările din partea președintelui în exercițiu al OSCE, Elina Valtonen, aflată într-o vizită oficială la Chișinău.
„Ne așteptăm la acțiuni hibride latente din partea Rusiei în alegerile parlamentare care vin. Finlanda este gata să-și împărtășească experiența de răspuns la acțiuni hibride. Pot să vă asigur că am trecut prin mai multe acțiuni de acest gen în regiunea noastră. Vedem că este închis gazul și nu este lumină. Respectiv, înțelegem cât de multă grijă are Rusia de oameni. În ultimele decenii, avem experiență Rusia prin interpușii săi inclusiv Gazprom, foarte activ folosește energia ca o armă. Eu presupun că momentul ales de întrerupere a furnizării de gaze cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare, iarăși, este doar o speculație. Cred că se încearcă identificarea unei soluții de durată și noi suntem pregătiți să acordăm asistență. În ceea ce privește reforma în domeniul energetic, știu că există niște planuri. Ele ar putea fi avansate pentru că aceasta ar putea aduce beneficii în securitatea energetică pe termen lung”, a declarat Elina Valtonen, citată de Moldova 1.
Ministrul afacerilor externe al Finlandei Elina Valtonen se află în vizită oficială în Republica Moldova, în calitatea sa de președinte în exercițiu al OSCE.
Agenda vizitei oficialului finalandez include întrevederi cu omologul moldovean, Mihai Popșoi, prim-ministrul Dorin Recean și viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian. În virtutea funcției deținute de președinte în exercițiu al OSCE, Elina Valtonen va efectua și o deplasare la Tiraspol.
Discuțiile vizează rolul OSCE în consolidarea rezilienței și stabilității țării noastre, procesul de reglementare a diferendului transnistrean, inclusiv în contextul parcursului european al Republicii Moldova, precum și aspecte de securitate regională. De asemenea, vor fi discutate prioritățile de pe agenda bilaterală și modalitățile de intensificare a dialogului moldo-finlandez.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii