Aleksei Navalnîi va fi înmormântat pe 1 martie. Autoritățile fac tot ce le stă în puteri pentru a împiedica oamenii să îl petreacă pe ultimul drum pe fostul politician

Anticoruptie.md
28/02/2024

Slujba de înmormântare a lui Aleksei Navalnîi va avea loc pe 1 martie potrivit secretarului de presă al lui politicianului, Kira Iarmîș.

Directorul Fundației Anticorupție, Ivan Jdanov, a subliniat că autoritățile fac tot ce le stă în puteri pentru a împiedica oamenii să onoreze memoria lui Navalnîi, potrivit meduza.io.

Într-un discurs rostit miercuri în ședința plenară a Parlamentului European, Iulia Navalnaia, în special, a vorbit despre dificultățile cu care a trebuit să se confrunte pentru pregătirea înmormântării.

„Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut țării mele. Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut unei țări vecine pașnice. Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce i-a făcut lui Aleksei”, a spus ea.

Politicianul de opoziție din Rusia, Aleksei Navalnîi, 47 de ani, a murit în Închisoarea „Lupul Polar” din regiunea Tiumen, situată lângă Cercul Polar, potrivit departamentului local al Serviciului Federal de Penitenciare al Rusiei.

Moartea omului politic survine la o lună înainte de alegerile prezidențiale în care Putin urmează să își prelungească conducerea de peste două decenii și să-și consolideze controlul asupra țării.

Aleksei Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021, după ce s-a întors în Rusia din Germania unde s-a aflat la un tratament în urma otrăvirii cu substanța „Noviciok”. Ulterior, instanța a înlocuit o pedeapsă cu suspendare cu una reală în dosarul Yves Rocher.

În martie 2022, instanța l-a condamnat pe Navalnîi la nouă ani cu executarea pedepsei într-o închisoare de regim general, acuzându-l de fraudă în colectarea de donații. În august 2023, a fost condamnat la 19 ani într-o închisoare cu regim special pentru că ar fi  organizat o „comunitate extremistă”.

Inițial, politicianul a fost încarcerat într-o instituție penitenciară din regiunea Vladimir. La mijlocul lunii decembrie 2023, Navalnîi a fost transferat în Închisoarea „Lupul Polar” / „Полярный волк” din Districtul autonom Iamalia-Neneția, regiunea Tiumen.

Anticoruptie.md
28/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii