Alertă publică: opriți atacurile împotriva societății civile din Republica Moldova!

Anticoruptie.md
23/10/2020
Bogdan Țîrdea via Facebook

Societatea civilă precum și alte organizații semnatare a Alertei publice își manifestă îngrijorarea față de atacurile fără precedent la adresa organizațiilor non-guvernamentale, partenerilor de dezvoltare și democrației, lansate de către deputatul Bogdan Țîrdea.

Semnatarii acestei Alerte publice solicită Parlamentului, Guvernului, Președintelui Republicii Moldova, lui Igor Dodon și PSRM-ului, dar și altor politicieni să se distanțeze și să se dezică de manipulările lansate de deputatul PSRM Bogdan Țîrdea și să nu le încurajeze sau să le preia. Toate acestea în contextul lansării cărții „Societatea civilă a Republicii Moldova: sponsori ai ONG-urilor, războaie culturale”. 

„Dat fiind rolul său în stat, poziția pe care președintele Igor Dodon o adoptă este esențială pentru a transmite public dacă domnia sa respectă sau nu Constituția și legile din Republica Moldova. Având în vedere că a promovat lansarea așa-zisei cărți a lui Bogdan Țîrdea, o clarificare a poziției sale este cu atât mai necesară”, se arată în comunicatul comun al semnatarilor.

Aceștia mai cer clasei politice să oprească atacurile și defăimările împotriva societății civile. „Nu ONG-urile țin Republica Moldova în sărăcie și sub-dezvoltare, ci tocmai cei care se opun democratizării, reformei justiției, luptei cu corupția, respectării drepturilor și libertăților individuale! Solicităm deputatului PSRM Bogdan Țîrdea să oprească această campanie de defăimare și să retragă așa-zisă carte de pe piață, deoarece conține și promovează falsuri informaționale, defăimări, manipulări. Solicităm deputatului PSRM Bogdan Țîrdea să dezmintă falsurile pe care le-a răspândit la conferința de presă din 21 octombrie 2020”, se mai arată în cerere.

O altă solicitare a semnatarilor ține de faptul ca presa să verifice cu atenție declarațiile politicienilor care atacă societatea civilă, cu atât mai mult cu cât suntem în campanie electorală, iar lupta pare să se fi mutat pe tărâmul libertăților fundamentale. Odată ce libertatea de asociere este limitată de politicieni, pe motiv că ei apără interesul național și statul, toate celelalte libertăți sunt în pericol, inclusiv libertatea presei.

Potrivit semnatarilor, printre care este și Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), atacul discreditează, pe bază de falsuri și acuzații defăimătoare, societatea civilă în ansamblul ei, dintre care ținta predilectă au fost organizațiile care lucrează cu precădere în domeniul apărării drepturilor omului, al reformei justiției, al combaterii corupției, al libertății presei, al reformelor pro-europene, al reformelor în domeniul social și medical.

Prin intermediul cărții sale, Țîrdea cultivă frica, neîncrederea, resentimentele la adresa advesarilor, inclusiv în viziunea sa, și societatea civilă. De asemena autorul compromite societatea civilă și liderii săi de opinie, prin transferarea acestora unor atribute de imagine și scandaluri care au decredibilizat clasa politică, cred semnatarii.

Lista semnatarilor este deschisă. Pentru a semna alerta publică, dar și a accesa mai multe detalii faceți click aici

Anticoruptie.md
23/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii