Alexandr Stoianogo a solicitat Comisiei de la Veneția să se pronunțe pe marginea modificărilor la Legea despre Procuratură

Ilie Gulca
23/09/2021

Procuratura Generală a anunțat joi că s-a adresat Comisiei de la Veneția să se pronunțe pe marginea modificărilor la Legea despre procuratură adoptate pe 24 august de către Parlament. De asemenea, instituția moldovenească a solicitat organului consultativ al Consiliului Europei să își expună opinia despre admisibilitatea participării procurorului general la Consiliul Superior de Securitate.

„Reformele anunțate de majoritatea parlamentară, prin conținutul și viciile procedurii de legiferare, comportă riscul imixtiunilor politice în activitatea Procuraturii, precum și creează premisele unor ingerințe serioase în realizarea, la nivel național, a principiului independenței procurorilor”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

De asemenea, Procuratura a solicitat Comisiei de la Veneția să își exprime opinia despre admisibilitatea participării Procurorului General în calitate de membru de drept al Consiliului Suprem de Securitate în condițiile cadrului legal al Republicii Moldova.

Pe 24 august, Parlamentul a votat amendamentele la Legea despre Procuratură, care permit demiterea procurorului general înainte de expirarea mandatului. Şeful Procuraturii Generale va fi demis dacă activitatea sa va fi calificată ca nesatisfăcătoare. Evaluarea procurorului general va putea fi inițiată la sesizarea șefului statului sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Comisia specială de evaluare a performanțelor procurorului general va număra cinci membri, propuşi de șeful  statului, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și unul înaintat de însuşi procurorul general. Membrii comisiei de evaluare propuși de şeful statului și Ministerul Justiției nu pot fi funcționari publici.

Ilie Gulca
23/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii