Alexandru Slusari: Gruparea Dodon ar urmări să ducă la insolvabilitate Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei

Cornelia Cozonac
28/01/2021
CIJM

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, deputat din cadrul Platfomei DA, susține că unii deputați socialiști, apropiați lui Igor Dodon, ar urmări să falimenteze Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei. Din această cauză, deputații socialiști blochează desfășurarea audierilor pe subiectul situației de la Calea Ferată a Moldovei în cadrul Comisiei parlamentare Economie, Finanțe și Buget. 

„Cu regret, un deputat din clanul Bahamas îl protejează pe Igor Dodon, oamenii căruia fac orice vor cu un obiect strategic al Republicii Moldova. În câteva zile am adunat mai multe informații pe acest subiect. Nu deschid toate parantezele, întrucât procesul de documentare continuă. Doar câteva fapte, întrucât fiecare zi este prețioasă”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.  

Deputatul precizează că de mai bine de un an CFM este condusă de un director interimar, Andrian Onceanu, coleg de facultate cu Igor Dodon, care nu a activat nicio zi în domeniul transportului feroviar și desemnarea căruia a fost un veritabil șoc chiar și pentru majoritatea socialiștilor. În calitate de prim-vicedirector al CFM a fost desemnat un consilier municipal PSRM - Vitalii Mucan, care, la fel, nu a avut anterior nicio tangență cu domeniul căilor ferate. Iar vicedirector pe securitate a devenit Serghei Dodon, care ar fi ruda cu Igor Dodon.

„Nimeni nu poate explica de ce Agenția Proprietății Publice până acum nu a organizat concursul de selectare a unui director permanent”, menționează Alexandru Slusari. El precizează că sunt și alte nume interesante din clanul lui Dodon, despre care va  scrie mai târziu.

„Știu că problemele de la Calea Ferată au apărut nu de ieri. Însă după un an de administrare a acestei întreprinderii strategice cu rulaj financiar anual de peste un miliard de lei și aproape 8500 de angajați, entitatea se află în prag de faliment. Iar pandemia pare ar fi doar un paravan pentru gruparea criminală, care distruge întreprinderea respectivă. Sunt foarte multe întrebări în privința procurării combustibilului, a proceselor de achiziții, a comercializării metalelor feroase, a dării în locațiune a încaperilor CF și a politicii de cadre. O coincidență suspectă este și faptul că după schimbarea conducerii întreprinderii la Kiev a fost reluat un proces judiciar împotriva ÎS Calea Ferată, în cadrul căruia se cere încasarea de la entitatea respective a 70 mln euro, ceea ce înseamnă, de facto, că întreprinderea va deveni insolvabilă”, menționează vicepreședintele Parlamentului.

Alexandru Slusari consideră că subiectul respectiv trebuie să să fie discutat de urgență la Comisia de control al finanțelor publice și în cadrul Consiliului Suprem de Securitate. 

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani câteva anchete jurnalistice despre problemele de la Calea Ferată a Moldovei.  

Cornelia Cozonac
28/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii