Alexandru Tănase, desemnat membru al Comisiei de la Veneţia. Reacţia fostului preşedinte al Curţii Constituţionale şi explicaţiile ministrului Justiţiei

Anticoruptie.md
16/06/2017
Alexandru Tănase. Foto: Timpul.md

Alexandru Tănase, ex-preşedintele Curţii Constituţionale, este noul reprezentant al Republicii Moldova la Comisia de la Veneţia. Fostul judecător constituţional a refuzat să ne ofere detalii despre delegarea sa la organul consultativ al Consiliului Europei. Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, ne-a explicat însă că desemnarea lui Alexandru Tănase a avut loc odată cu expirarea mandatului precedentului membru la Comisie din partea Republicii Moldova, Nicolae Eşanu, actual viceministru al Justiţiei. 

Numele lui Alexandru Tănase a apărut recent în lista membrilor desemnaţi de fiecare ţară, pe când în dreptul numelui lui Nicolae Eşanu apare menţiunea că e membru supleant. Pentru că desemnarea lui Alexandru Tănase la organul consultativ al Consiliului Europei nu a fost anunţată public, am încercat să aflăm detalii despre numirea lui Alexandru Tănase la Comisia de la Veneţia, adresându-i următoarea întrebare: „Numele Dvs. apare în lista membrilor Comisiei de la Veneţia. Aş vrea să vă întreb în context: când şi ce instituţie v-a propus la această funcţie? A fost organizat un concurs?”

„«Admir» plasticitatea cu care Dvs. formulaţi întrebările. Scriindu-mi «numele Dvs. apare în lista membrilor Comisiei de la Veneția» sună de parcă numele meu ar fi apărut în lista unor infractori. Fără supărări, dar modul cum aţi formulat întrebarea îmi dă dreptul să nu vă răspund la ea. Pentru a obține informațiile dorite nu aveți decât să vă adresaţi la Ministerul Justiţiei. Până una alta ar fi bine să știţi cel puţin că aceasta nu este «o funcție»”, ne-a răspuns fostul preşedinte al Curţii Constituţionale.

Ministrul Justiţiei ne-a explicat că desemnarea lui Alexandru Tănase a avut loc în baza Statutului Comisiei de la Veneţia care nu prevede organizarea unui concurs. „Desemnarea a fost salutată de Comisia de la Veneţia, domnul Tănase având o bogată experienţă în materie de reforme în Justiţie şi Constituţională. Procedura de desemnare este clară în Statutul Comisiei de la Veneţia. Nu există în acest caz o procedură de concurs, în sensul înţeles pe larg de societatea noastră. Desemnarea s-a produs odată cu expirarea mandatului precedentului membru şi la solicitarea Comisiei de la Veneţia. Or, dacă vă uitaţi prin lista membrilor Comisiei de la Veneţia, majoritatea sunt actuali sau foşti membri ai curţilor constituţionale ale statelor care i-au desemnat. Nu înseamnă însă ca asta e regula”, a explicat Vladimir Cebotari. 

Mandatul lui Alexandru Tănase la Curtea Constituţională a expirat recent, în locul lui fiind desemnată Victoria Iftodi, care în ultimele luni a fost membră a Consiliului de Integritate al Autorităţii Naţionale de Integritate.

Anticoruptie.md
16/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii