Alexandru Tănase, ministrul Justiției, și-a anunțat demisia. Motivele pe care le-a invocat

Anticoruptie.md
11/03/2018
Alexandru Tănase. Foto: captură privesc.eu

Alexandru Tănase și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Justiției printr-o postare pe o rețea de socializare, duminică, 11 martie. Gestul demnitarului vine la două zile după ce postul de televiziune Jurnal TV a făcut publică o convorbire telefonică între omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat pentru escrocherie şi spălare de bani, și Alexandru Tănase, care ar fi avut loc pe când ultimul era președinte al Curții Constituționale.

„Este în spiritul valorilor europene, ca orice funcție de demnitate publică, să se bazeze mai întâi de toate pe încredere publică. Atunci când această încredere este periclitată, chiar și de motive lipsite de pertinență, orice inițiativă cât de bună ar fi, nu va da rezultatul scontat. Interesul personal nu poate fi pus deasupra interesului general. În acest context, am ajuns la concluzia ca cea mai potrivită soluție în situația creată este să-mi prezint în zilele ce urmează, demisia din funcția de Ministru al Justiției, astfel încheindu-mi cariera publică”, a scris  Alexandru Tănase într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În convorbirea telefonică difuzată de Jurnal TV, Veaceslav Platon și Alexandru Tănase discută amical despre furtul din sistemul bancar și despre implicarea lui Ilan Șor, a lui Dorin Drăguțanu, dar și a lui Vladimir Plahotniuc în schema respectivă. 

Alexandru Tănase a acceptat funcția de ministru al Justiției în decembrie 2017, când Vladimir Plahotniuc a anunțat remanieri la Guvern. La 10 ianuarie curent, acesta a fost învestit oficial în funcție.

Alexandru Tănase a ocupat până recent fotoliul de președinte al Curții Constituționale. A mai ocupat funcţia de ministru al Justiţiei în perioada 2009-2011, pe când Guvernul era condus de Vlad Filat. După expirarea mandatului de preşedinte al Curţii Constituţionale a devenit reprezentant al Republicii Moldova la Comisia de la Veneţia. Portalul Moldova Curată a scris anterior că familia lui Alexandru Tănase a intrat în 2015 în posesia unui imobil - spațiu comercial - în municipiul Chișinău, care valorează peste două milioane de lei, potrivit datelor cadastrale. Chiar dacă a indicat în declarația de avere pentru anul 2015 faptul că imobilul a fost dobândit în baza unui contract de vânzare-cumpărare, fostul magistrat spunea că nu a dat niciun leu pe el și că de fapt, bunul i-a revenit prin succesiune după moartea tatălui său. 

 

Anticoruptie.md
11/03/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii