Alexandru Tănase: „Recursul la manipulări și sofisme pentru a mima executarea unei decizii judecătorești de către o autoritate a statului subminează încrederea în sistemul juridic și în statul de drept”

Cornelia Cozonac
29/07/2024
Captură

Alexandru Tănase, fost ministru al Justiție și președinte al Curții Constituționale, consideră că „neexecutarea deciziilor CSJ, nu este doar un joc de ping-pong, ci un abuz evident”. Comentariul juristului a fost făcut în contextul articolului publicat de www.anticoruptie.md despre faptul că în cazul magistrartei Ecaterina Buzu, Curtea Supremă de Justiție a anulat a doua oară decizia Comisiei de Prevetting, acesta fiind primul caz în care un magistrat care nu a promovat evaluarea reluată iese din CSJ cu o decizie favorabilă în mână și va merge pentru a treia oară la Comisia Prevetting.

„Nu obișnuiesc să comentez pe astfel de subiecte, dar după ce am citit decizia CSJ din 04 iulie 2024 am simțit că este necesară o reacție. Am cunoscut-o pe doamna Buzu în perioada în care eram membru CSM (2009-2011). Pentru a evita orice suspiciuni, vreau să clarific că nu am mai văzut-o de peste zece ani și nu am fost niciodată prieteni. Am decis să scriu acest comentariu, nu atât ca o pledoarie în favoarea dnei Buzua, ci ca o pledoarie în favoarea statului de drept.

O țin minte pe doamna Buzu ca pe o persoană foarte modestă, la fel ca majoritatea funcționarilor publici din această țară. Funcția de șef al aparatului CSM pe care o deținea nu oferă nicio posibilitate, nici măcar ipotetică, de a obține venituri nelegale. Această poziție nu implica gestionarea banilor publici și nu avea nicio influență în deciziile legate de carierele judecătorilor sau alte atribuții importante. Rolul său era de a pregăti agendele ședințelor CSM și de a administra birocrația internă a consiliului.

Faptul că doamna Buzu nu a obținut o funcție de judecător în Chișinău, ci doar un post la Orhei, demonstrează fără îndoială că nu făcea parte din gașca care controla justiția la acea vreme. Cei din gașcă erau numiți în poziții grase în Chișinău. Așadar, suspiciunile privind integritatea sa din acea perioadă sunt supte din deget”, comentează Alexandru Tănase. 

În ceea ce privește neexecutarea deciziilor CSJ, fostul șef al Curții Constituționale  susține că „aceasta nu este doar un joc de ping-pong, ci un abuz evident”. „Din decizia din 04 iulie 2024, este evident că Comisia de evaluare (cacofonia este intenționată) a ignorat complet caracterul executoriu al hotărârii CSJ din 01 august 2023. Din păcate, această comisie acționează tot mai mult ca un comisar bolșevic cu trenci de piele și mauzerul la brâu, bazându-se pe rațiuni de „oportunitate revoluționară” (революционная целесообразность), avand um mandat politic care-i plasează deasupra oricărei legi.

Într-un stat de drept, respectarea și executarea deciziilor instanțelor superioare, cum ar fi Curtea Supremă de Justiție, reprezintă un pilon fundamental al justiției și al democrației. Într-un stat de drept autentic, toate instituțiile și persoanele sunt obligate să respecte deciziile judiciare, asigurând astfel funcționarea corectă și echitabilă a sistemului juridic. Recursul la manipulări și sofisme pentru a mima executarea unei decizii judecătorești de către o autoritate a statului subminează încrederea în sistemul juridic și în statul de drept”, precizează Alexandru Tănase. 

„Și, în final. Ar fi foarte curios să aflăm care totuș, care este motivul real, pentru care sunt pocnite cu multă dedecație unele persoane, în privința cărora nu există dubii reale de integritate. Ar fi grav de tot dacă vom ajunge să aflăm că pe masa comisiei există liste cu „băieții buni”, care pot fi numiți magistrați chiar dacă au averi de milioane, donații din partea părinților și a socrilor, și „băieții răi”, care trebuie să fie dați afară pentru „culpa” că banca a interconectat la contul cardului salarial și um contul curent, despre care sunt convins că 99% dintre deținătorii cardurilor bancare nu cunosc”, se întreabă fostul ministru al Justiției. 

Alexandru Tănase (n. 24 februarie 1971Chișinău) este un jurist renumit din Republica Moldova, fost Ministru al Justiției între 2009-2011 și 2018, care din octombrie 2011 până în mai 2017 a fost președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova

Cornelia Cozonac
29/07/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii