„Am muncit cu dedicație și profesionalism”. Directorul de la Poșta Moldovei, Vitalie Zaharia, și-a anunțat demisia

Ilie Gulca
21/09/2021
Vitalie Zaharia (în centru)

Șeful întreprinderii de stat Poșta Moldovei, Vitalie Zaharia, și-a dat demisia. El a fost numit în această funcție în decembrie 2019, după instalarea la guvernare a PSRM. Zaharia a fost vizat într-o anchetă a Centrul de Investigații Jurnalistice despre firma soției sale, Toplider SRL, care a câștigat, între 2012 și 2018, contracte cu statul în valoare de peste 42 de milioane de lei.

Vitalie Zaharia susține că în mandatul său de aproape doi ani a reușit să realizeze importante pentru modernizarea întreprinderii.

Printre acestea, el menționează „crearea celui mai performant și modern Centru de curierat din țară, obținerea statutului de Agent Economic Autorizat, finalizarea procedurii de obținere a licenței pentru emiterea Monedei electronice, impulsionarea comerțului electronic, proiectele realizate cu Programul Reforme structurale în Moldova al USAID, negocierile cu BERD și WB, parteneriatele cu Agenția E-Gov, Serviciul Vamal, Agenția de Investiții ș.a.”.

Vitalie Zaharia a fost criticat pentru faptul că, în plină pandemie, pe 27 martie, Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” a anunțat redacțiile ziarelor despre „sistarea pe un termen nedeterminat” a distribuției ziarelor și revistelor.

La începutul anului curent, fostul deputat al PDM, Alexandru Jizdan, a acuzat PSRM că, în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2020, obliga angajații Poștei Moldovei, prin Vitalie Zaharia, să participe la acțiuni electorale în sprijinul lui Igor Dodon.

În perioada 2016-2018, Zaharia a deținut funcția de director al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO). 

Începând cu 2011, Guvernul Republicii Moldova a alocat între 10 și 15 milioane de lei pentru un program de activităţi menite să reintegreze localitățile de pe cele două maluri ale Nistrului. Programul prevede lucrări de întreținere a infrastructurii în localitățile din zona de securitate și în cele din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicția Chișinăului. 

Centrul de Investigații Jurnalistice a dezvăluit că unele dintre cele mai importante firme câștigătoare ale licitațiilor au fost societățile cu răspundere limitată Toplider și Nobil Invest, pentru început, ambele o aveau ca administratoare pe Iuliana Zaharia. Toplider și Nobil Invest sunt specializate în domeniul iluminatului stradal, dar mai execută lucrări de amenajări interioare și exterioare.

Vitalie Zaharia este soțul Iulianei Zaharia, patroana și administratoarea firmei Toplider. În perioada în care a fost director general al MIEPO, Zaharia nu a indicat în Declarația de avere decât salariul în mărime de circa 200.000 de lei. Prin urmare, Zaharia a tăinut veniturile companiei, înregistrată pe numele nevestei sale. El nu a declarat nici mașina și nici casa pe care o are.

Ilie Gulca
21/09/2021Become a Patron!

Comentarii