„Am vorbit despre un parteneriat pe termen lung”. Andrei Spînu a discutat cu autoritățile poloneze despre importul gazului natural în Moldova

Ilie Gulca
20/10/2021
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a relatat miercuri despre vizita sa la Varșovia. După spusele demnitarului, el a discutat cu autoritățile poloneze despre un parteneriat pe termen lung pentru furnizarea gazului în Moldova.

Andrei Spînu a comunicat autorităților poloneze problemele cu care se confruntă Moldova din cauza crizei energetice. „Am vorbit despre un parteneriat pe termen lung pentru furnizarea gazului din Polonia. Este un proiect bilateral foarte important pentru noi deoarece avem o atitudine serioasă față de diversificarea surselor energetice pentru depășirea crizei. Polonia este prietenul nostru și partenerul nostru în Europa”, a spus Spînu.

În cadrul vizitei efectuate pe 18 și 19 octombrie, Spînu a reușit să se întâlnească cu secretarul de stat al Aparatului Președintelui, șeful Biroului Central al politicii internaționale Jakub Kumoch, cu reprezentantul premierului Poloniei responsabil de sprijinul reformelor în Moldova, Adam Eberhard, și ministrul Energeticii, Piotr Naimski.

De asemenea, ministrul a menționat că a avut o întrevedere la Varșovia cu vicepreședintele companiei de stat PGNiG, Artur Cieślik, pentru a stabili cantitatea de gaz pe care Moldova o poate primi din partea Poloniei.

„În cadrul întrevederilor, am vorbit despre detaliile tehnice pentru furnizarea gazului”, a afirmat Spînu, adăugând că va informa opinia publică despre evoluția evenimentelor.

În septembrie, Polonia a anunțat că, începând cu 2023, intenționează să renunțe complet la gazul rusesc. Potrivit Eurointegration.com.ua, acest lucru va fi posibil datorită conductei Baltic Pipe, care va fi dată în exploatare în octombrie 2022 și care va transporta gaz din Norvegia.

Polonia intenționează să renunțe la prelungirea contractului cu gigantul rus Gazprom.

Ilie Gulca
20/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii