Amalgamarea voluntară, cu metodologie

Mihaela Cibotaru
30/11/2023
CALM

Metodologia de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova a fost aprobată de Guvern. Documentul vizează criteriile și condițiile conform cărora se va desfășura procesul, care are drept scop dezvoltarea administrației publice – centrale și locale - eficiente, transparente și responsabile, care să furnizeze servicii de înaltă calitate cetățenilor și mediului de afaceri. Guvernul a anunțat că va acorda suport financiar localităților amalgamate.

Metodologia aprobată va servi drept suport în dezvoltarea administrației publice locale eficiente și excluderea fragmentării excesive a localităților. Astfel va fi sporită capacitatea instituțională și financiară a administrației publice locale, încât autoritățile publice locale să fi capabile să furnizeze cetățenilor servicii publice de calitate, adecvate cerințelor și accesibile.

Conform datelor statistice, administrația publică locală este extrem de fragmentată și aproape 90% din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I au o populație redusă, sub 5000 de locuitori. Această situație nu permite nici furnizarea eficientă a serviciilor, nici o capacitate fiscală și administrativă corespunzătoare.

Metodologia de amalgamare voluntară mai stabilește condițiile de selectare a centrelor administrative ale unităților amalgamate, procedura de aderare ulterioară a unei sau mai multor unități administrative la unitățile deja amalgamate, modul de repartizare a alocațiilor de la fondul de amalgamare voluntară a localităților și de acordare a altor stimulente financiare și alte aspecte aferente procesului de amalgamare voluntară.

Guvernul va acorda suport financiar pentru dezvoltarea infrastructurii și pregătirea procesului de amalgamare voluntară, precum și suport pentru stimularea bugetelor localităților amalgamate. Din bugetul de stat pentru anul curent sunt alocați 250 de mln de lei pentru a fi valorificați de autoritățile publice locale.

La finalul anului 2026, vor fi evaluate rezultatele procesului de amalgamare voluntară, după care vor fi definite politicile cele mai eficiente de continuare a consolidării teritoriale la nivelul I al administrației publice locale, inclusiv trecerea la amalgamare normativă, care va începe din 2027. Amalgamarea este parte a Strategiei de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030, aprobată de Guvern, în martie curent. 

Anterior, experți independenți au notat că amalgamarea voluntară a unităților administrativ teritoriale va avea avantaje pentru comunitățile locale și va duce la dezvoltarea economică și socială a acestora, însă nu va elimina anumite discrepanțe economice.

Mihaela Cibotaru
30/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii