Ambasada Germaniei în Moldova dezminte declarațiile despre presupuși teroriști care ar fi amenințat Ambasada RM de la Berlin

Crina Dumitriu
15/09/2018

Ambasada Germaniei în Republica Moldova a dezmințit informațiile difuzate de unele medii de informare de la Chișinău, potrivit cărora diplomații și angajații Ambasadei Republicii Moldova din Berlin ar fi fost amenințați cu moartea de către „membrii unei grupări islamiste” care ar avea legătură cu „cei șapte profesori turci expulzați din Moldova”, fapt pentru care poliția germană ar fi sugerat angajaților Ambasadei de la Berlin să fie evacuați și „să își ia copiii de la școală”.

„Conform poliţiei şi autorităţilor germane de securitate acum o săptămână (pe data de 7 septembrie) în faţa Ambasadei Republicii Moldova de la Berlin nu a avut loc niciun incident relevant legat de securitate. Reacţiile şi relatările contrare în presă sunt eronate. Acestea nu corespund standardelor europene şi scot în evidenţă importanţa profesionalismului şi independenţei mass-media”, se arată într-un mesaj al Ambasadei Germaniei publicat joi, 14 septembrie, pe pagina oficială de Facebook.   .

Potrivit reprezentanților Ambasadei Germaniei, reacţiile şi relatările contrare în presă sunt eronate. „Declaraţiile false de acest gen periclitează încrederea cetăţenilor Republicii Moldova în informaţii verificabile şi fondate pe dovezi”, se mai arată în declarația instituției.

Ambasada Germaniei la Chișinău reacționează în urma unor informații apărute la 7 septembrie curent, la Publika TV și în alte medii de informare apropiate guvernării și Partidului Democrat din Moldova.   

La 7 septembrie mai multe persoane au protestat pașnic în fața Ambasadei R. Moldova de la Berlin în legătură cu expulzarea sau extrădarea celor șapte angajați ai liceului „Orizont” de la Chișinău. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a anunțat că Ambasada R. Moldova de la Berlin și Consulatul General de la Frankfurt și-au sistat, la 7 septembrie, temporar activitatea, ca urmare a unor proteste organizate la sediul acestora în legătură cu expulzarea cetățenilor turci de către Serviciul de Informații și Securitate. Instituția a precizat că măsura a fost luată în urma unor semnale de amenințare și posibile agresiuni în privința Ambasadei la sediile misiunilor diplomatice. Mai multe medii de informare afiliate actualei guvernări și Partidului Democrat au scris și despre posibile răfuieli fizice cu care ar fi fost amenințați diplomații și apropiații lor și că Ambasada a fost evacuată.

La solicitarea Radio Chișinău, Ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, Oleg Serebrian, a dezmințit că Ambasada Republicii Moldova în Germania a fost evacuată. El a declarat că „nimeni nu a primit astfel de indicații". Ulterior, diplomatul și-a schimbat afirmațiile, declarând pentru Publika TV că misiunile diplomatice au fost totuși evacuate pentru aproximativ trei ore, după ce comunitatea turcă din Germania a organizat proteste în faţa sediilor ambasadei şi Consulatului General.

Portalul Anticorupție.md a relatat detaliat despre expulzarea celor șapte profesori turci de la Liceul Orizont, care s-a făcut cu grave încălcări ale drepturilor omului, legislației Republicii Moldova și a convențiilor internaționale la care țara noastră este parte.  

Crina Dumitriu
15/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii