Ambasada SUA, îngrijorată de decizia Adunării Generale Extraordinare a judecătorilor privind revocarea membrilor CSM

Anticoruptie.md
01/10/2019

Ambasada SUA în Republica Moldova se arată îngrijorată de decizia recentă a Adunării Generale Extraordinare a judecătorilor de a ridica mandatele membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) aleși din rândul magistraților. Această hotărâre, în opinia reprezentanței diplomatice, ar fi fost luată fără respectarea procedurii legale și ar fi urmărit blocarea reformelor din sistemul judecătoresc. Într-o reacție pe pagina sa de Facebook, Ambasada încurajează judecătorii și procurorii să respecte principiile statului de drept, să faciliteze o mai mare transparență în cadrul sistemului.

„Statele Unite continuă să susțină și să monitorizeze îndeaproape eforturile de reformare și consolidare a sistemului justiției din Republica Moldova. Suntem îngrijorați de anunțurile conform cărora recenta decizie a Adunării Generale Extraordinare a judecătorilor de revocare a judecătorilor CSM nu a respectat procedura legală și ar fi avut scopul blocării reformelor necesare – inclusiv verificarea independentă a judecătorilor și procurorilor, sau de protejare de urmărirea penală a judecătorilor acuzați de corupție.

Statele Unite susțin reformele Guvernului Republicii Moldova în domeniul combaterii corupției și în sectorul justiției. Cetățenii Republicii Moldova merită un sistem al justiției care să tragă la răspundere toate persoanele – inclusiv cele din cadrul sistemului – pentru orice acte criminale sau de corupție.

Încurajăm judecătorii și procurorii din Republica Moldova să respecte principiile statului de drept, să faciliteze o mai mare transparență în cadrul sistemului, și să susțină eforturile care îi vor responsabiliza pe judecători, procurori și oficiali pentru acțiunile lor. Asemenea măsuri vor spori încrederea publicului într-un sistem de justiție care lucrează în folosul tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, se arată în mesajul Ambasadei SUA publicat pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, în urma votului magistraților prezenți la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor, la 27 septembrie, șase membri ai CSM, aleși din rândul judecătorilor acum doi ani, au fost demiși. Deși au anunțat inițial că adunarea nu va avea loc, din lipsă de cvorum, la trei ore de la începutul ședinței, s-a întrunit numărul necesar de magistrați pentru ca ședința să fie una deliberativă. 

Cinci membri ai CSM, aleși acum doi ani din rândul judecătorilor, au contestat luni hotărârea Adunării Generale Extraordinare a magistraților prin care le-au fost ridicate mandatele și solicită anularea deciziei. Experții au comentat în contradictoriu situația creată, însă majoritatea consideră că se încearcă blocarea reformelor în justiție, inițiate de Guvernul Sandu.

Anticoruptie.md
01/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii