Ambasadorul Slovaciei la Chișinău: „Corupția face autoritățile Republicii Moldova impotente și slabe. Acest flagel otrăvește businessul”

Anticoruptie.md
25/10/2016
Robert Kirnag, ambasadorul Republicii Slovacia la Chișinău. Foto: Moldovacurata.md

Autoritățile Republicii Moldova sunt interesate să lupte cu corupția, pentru că acest flagel le face impotente, slabe, le diminuează eforturile, le devalorizează munca, rezultatele și productivitatea, a declarat ambasadorul Republicii Slovacia la Chișinău, Robert Kirnag, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată

„Dacă privim mai filozofic asupra fenomenului corupției, putem începe cu întrebarea: nu stă oare la rădăcina corupției faptul că oamenii de aici, din Moldova, cheltuiesc mai mult decât produc? Faptul că Moldova primește mai mulți bani de la cei care muncesc peste hotare decât se adună în bugetul de stat, nu este acesta un comportament coruptibil, filozofic vorbind? Să aruncăm o privire asupra sistemului educațional. Corupția este endemică în școlile din Moldova, mai ales în instituțiile din învățământul superior. Ceea ce mi se pare tragic este cât de mici sunt sumele date drept mită, peste tot”, a declarat diplomatul.

Potrivit ambasadorului, politicienii care vor aplica politicile de transparență, ar putea fi viitorii lideri. „Corupția este otravă, este otravă pentru politică, pentru business, corupția micșorează rezultatele, devalorizează munca oamenilor și lipsește de credibilitate mediul politic. Politicienii voștri vorbesc despre necesitatea de a reîntoarce, de a recâștiga încrederea populației – aceasta este calea, acesta trebuie să fie interesul lor, de îndată ce vor înțelege acest lucru. Acei politicieni care deja înțeleg această necesitate, care aplică aceste politici de transparență, vor fi viitorii lideri, vor primi sprijin pentru a fi realeși”, a mai spus Robert Kirnag.

La fel, diplomatul a calificat furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova drept „incredibil”. „Este incredibil că un miliard de dolari a putut fi furat dintr-o țară atât de mică, mai ales dacă comparăm cu Produsul Intern Brut al țării. Și mai mulți sunt banii care au fost spălați în Moldova, este vorba despre 20-22 de miliarde de euro din Rusia, care au ajuns în off-shoruri, în Țările Baltice. Este incredibil. Dar este încurajator că judecătorii care au participat la spălarea de bani au fost arestați. Sper doar că se va face lucrul până la capăt, așa încât toți cei care au furat un miliard de dolari din cele trei bănci moldovenești să ajungă în fața justiției. Unii dintre ei deja au ajuns, dar trebuie să ajungă cu toții în fața justiției și să fie judecați cu aceeași măsură, așa încât cât mai mulți bani să  le poată fi întorși oamenilor”, a adăugat el.

Anticoruptie.md
25/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii