Ambasadorul SUA la Chișinău, despre progresele cu care se laudă guvernarea: „Mai multe proiecte de legi reprezintă un pas înapoi”

Anticoruptie.md
12/02/2018
James D. Pettit. Captură: TV8

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James D. Pettit, se arată dezamăgit de faptul că mai multe progrese promise de autorităţile de la Chișinău lipsesc şi subliniază că unele proiecte de legi promovate de guvernare pe parcursul anului trecut sunt „un pas înapoi”. Diplomatul cataloghează creșterea economică din 2017 drept „relativ modestă” și consideră că, în continuare, corupția rămâne o problemă stringentă în țara noastră. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Business Insider” de la postul TV 8.

Invitat să dea o apreciere progreselor actualului Guvern la doi ani de la învestirea Cabinetului de miniştri condus de Pavel Filip, James D. Pettit a declarat că este prematur să se afirme că Republica Moldova și-a atins deja scopurile setate.

„Am văzut rezultate, am văzut progres, dar cred că este prea devreme să spunem că am reușit să ajungem la scopul pe care toți și-l doresc. Este foarte important ca Guvernul să încerce să ajungă și să îndeplinească toate cerințele Acordului de Asociere semnat cu Uniunea Europeană. Este o provocare mare, iar în primul e nevoie de dorință politică. Când aceasta lipsește, este deosebit de greu să fie îndeplinite toate cerințele pentru că sunt foarte multe. Anul trecut, noi, partenerii de dezvoltare, am fost un pic dezamăgiți de lipsa progresului. În primul an al actualului Guvern, 2016, au fost elaborate și adoptate multe acte legislative etc., pentru a satisface cerințele ce există în acest Acord, dar anul trecut am văzut relativ puțin progres. În plus, am văzut mai multe proiecte de legi care sunt realmente un pas înapoi, care nu sunt conforme standardelor europene, iar această situație ne preocupă”, a comentat Pettit. 

Printre acestea, diplomatul a pomenit despre modificarea sistemului electoral, „aprobată în pofida recomandărilor diferitor instituții europene”, dar și inițiativa privind decriminalizarea mai multor infracțiuni economice și transferul mai multor competențe de la Poliție organelor de control - „o greșeală care îi sperie pe mulți, inclusiv potențiali investitori din străinătate, pentru că este foarte important ca investitorii să aibă încredere într-un sistem ce protejează investițiile, o justiție care funcționează corect, un sistem unde prevederile contractuale vor fi respectate”.

„Noi considerăm că acest proiect de lege (privind decriminalizarea infracțiunilor economice, n.r.) nu este conform standardelor și nu există un proiect asemănător în nicio altă țară, așa că ne întrebăm de ce Guvernul insistă pe aprobarea lui atunci când există diferite modele, în diferite țări, care sunt conforme standardelor. Probabil există mai mulți factori despre care noi nu știm. Am participat până acum la mai multe discuții cu diferiți reprezentanții ai Guvernului, care au încercat să explice despre ce este vorba și trebuie să spun că, până acum, așa nu înțelegem, nu suntem convinși. Sper că, în semn de colaborare, Guvernul va recunoaște că rezistența și îngrijorarea față de această inițiativă este un factor de care cu adevărat trebuie să se țină cont”, a mai adăugat ambasadorul.  

În viziunea lui James D. Pettit, corupția rămâne o problemă „foarte mare”: „Am văzut progres la acest capitol, dar în sens tehnic. Mă refer aici la adoptarea mai multor instrumente în domeniul Justiției precum înregistrarea ședințelor, repartizarea aleatorie a dosarelor și altele - căi pentru a preveni corupția la modul tehnic. Eu cred însă că trebuie să facem reforme mai mult structurale. Nu putem depinde veșnic de soluții tehnice, trebuie să schimbăm abordarea societății vizavi de corupție. Este o provocare complicată.”

În lupta cu acest flagel, ambasadorul a remarcat importanța Agenției Naționale de Integritate, conducerea căreia a fost aleasă la începutul anului și care urmează să angajeze inspectorii de integritate ce vor prelucra declarațiile demnitarilor și funcționarilor. „Rămâne de văzut cum vor lucra, cum se vor ocupa de declarațiile de avere. Nu știm ce rezultate va da ANI, dar sperăm că va reuși să facă ceva pentru a înregistra progrese în lupta cu corupția”, a concluzionat diplomatul american. 

Anticoruptie.md
12/02/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii