Amenzi mai mari. Pentru ce infracțiuni ar putea fi aplicate sancțiuni mărite odată cu modificarea Codului penal și Codului contravențional

Mădălin Necșuțu
24/08/2022

Guvernul a primit, miercuri, din partea Ministerului Justiției un proiect de modificare a unor acte normative ce privesc Codul penal și Codul contravențional, printre care comutarea unor pedepse cu închisoarea în amenzi, dar și o serie de măriri ale amenzilor pentru mai multe tipuri de infracțiuni. 

Ministerul Justiției precizează că a primit o serie de cereri în acest sens, motiv pentru care a format un grup de lucru din avocați, procurori, judecători, deputați, reprezentanți ai asociațiilor obștești și ai altor instituții publice care să discute aceste măsuri care vor duce și depopularea penitenciarelor.

„Deși cadrul juridic al Republicii Moldova prevede o listă destul de mare de alternative la pedeapsa cu închisoarea, acestea nu sunt aplicabile în majoritatea cazurilor de infracțiuni deosebit de grave sau recidive periculoase și extrem de periculoase. Mai exact, o persoană este liberată de răspunderea penală doar atunci când comite pentru prima dată o infracțiune ușoară sau mai puțin gravă. Prin urmare, se urmărește aplicarea alternativelor la pedeapsa cu închisoarea în cât mai multe cauze posibile, în speță înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă pentru toate categoriile de infracțiuni. Or, impedimentele de natură juridică nu ar trebui să diminueze posibilitatea aplicării pedepselor și măsurilor alternative în cazul infracțiunilor deosebit de grave și excepțional de grave”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.

Modificările propuse se mai referă și la extinderea termenului de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunile ușoare de la doi la trei ani. Această modificare este necesară, pentru că multe investigații pe multe cauze penale sunt complexe și necesită timp mai îndelungat pentru examinare.

Se măresc amenzile privind infracțiunile de mediu și furtul de identitate

De asemenea, proiectul de lege prevede ajustarea cadrului normativ în partea ce ține de infracțiunile de mediu. Printre infracțiunile care ar trebui sancționate prin completarea Codului penal cu noi componențe de infracțiuni, cum ar fi exploatarea neautorizată a solului, folosirea ilicită a subsolului, bararea sau modificarea ilegală a cursului de apă, diminuarea suprafețelor fondului forestier etc.

Totodată, se propune majorarea cuantumului amenzilor pentru infracțiunile care afectează relațiile sociale cu privire la integritatea mediului. Astfel, persoanele fizice riscă pedeapsa cu amendă de la 27.500 de lei (550 unități contravențioanle - u.c.) până la 250.000 de lei (5.000 u.c), iar persoanele juridice riscă amendă de la 100.000 de lei (2.000 u.c.) până la 1.500.000 de lei (30.000 u.c.).

Proiectul de lege mai prevede componențe noi de infracțiuni în vederea protejării identității persoanei. Ministerul Justiției argumentează că, de exemplu, se întâlnesc următoarele modalități de uzurpare a identității: clonarea profilelor pe rețelele de socializare; apelarea din locurile de detenție în scopul obținerii prin înșelăciune a beneficiilor materiale; clonarea cardurilor bancare; introducerea frauduloasă în circuitul rutier a unor autovehicule străine etc. Pentru a combate acest fenomen infracțional, persoanele care comit astfel de infracțiuni riscă pedeapsa cu închisoare de la 6 luni până la 3 ani sau pedeapsa cu amendă de la 100.000 de lei (2.000 u.c.) până la 150.000 de lei (3.000 u.c.).

Proiectul se află în faza de consultare publică, urmând a fi finalizat după recepționarea avizelor din partea instituțiilor și a tuturor persoanelor interesate. Proiectul de lege va fi remis Parlamentului pentru examinare și adoptare, după ce va fi aprobat de către Guvern.

Mădălin Necșuțu
24/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii