Amenzile aplicate pentru nerespectarea regulilor antiepidemice, declarate neconstituționale

Irina Odobescu
30/06/2020
captură privesc.eu

Curtea Constituțională a declarat marți neconstituțional articolul 76 prim din Codul Contravențional ce prevedea amenzi pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice. Drept urmare, amenzile aplicate până la modificarea normei declarate neconstiuționale, vor rămâne la nivelul celor prevăzute de articolul 34 din Codul Contravențional. 

„Se declară neconstituțional textul de la 450 din art. 76 prim, alineat 1 din Codul Contravențional. Până la modificarea textului din lege declarat neconstituțional, limita minimă a amenzii stabilite persoanelor fizice pentru comiterea contravenției prevăzute de art. 76 prim alineat 1 din Codul Contravențional va fi egală cu limita minimă a amenzii prevăzute de art. 34, aliniat 2 din Codul Contravențional”, se arată în dispozitivul deciziei instanței constituționale.

Articolul 34 stipulează că amenda contravențională aplicată persoanelor fizice variază de la una la 500 de unităţi convenţionale, iar în cazul persoanelor juridice, de la 10 la 1.500 de unităţi convenţionale.

În baza articolului declarat neconstituțional au fost sancționate 2.806 persoane fizice și 119 persoane juridice. Reprezentantul Guvernului a comunicat în cadrul ședinței CC de marți că 102 dintre persoanele sancționate pentru nerespectarea normelor antiepidemice au achitat deja amenzi în sumă de peste 5 milioane de lei.

Irina Odobescu
30/06/2020

Comentarii