Amnesty International Moldova: "Regretăm că în 7 ani, de la violenţele din 7 aprilie 2009, autorităţile statului nu şi-au învăţat lecţia"

Anticoruptie.md
21/01/2016
Foto: Denis Romanescu, CIJM

Amnesty International Moldova condamnă acţiunile de violenţă, produse miercuri, 20 ianuarie, în cadrul protestelor din centrul Capitalei, se arată într-un comunicat de presă. Organizația își exprimă regretul că politicienii demonstrează în continuare ignoranţă şi indiferenţă, faţă de obligaţiile internaţionale asumate prin semnarea documentelor în domeniul drepturilor omului. Amnesty International Moldova solicită autorităților să investigheze, eficient, fără tentă de răzbunare, incidentele din timpul protestelor. 

Declarația organizației: 

Amnesty International Moldova condamnă acţiunile de violenţă, produse în data de 20 ianuarie curent, în cadrul mitingului de protest din centrul capitalei. Regretăm că politicienii demonstrează în continuare ignoranţă şi indiferenţă, faţă de obligaţiile internaţionale asumate prin semnarea documentelor în domeniul drepturilor omului. Atenţionăm că politicienii au ignorat vocea poporului si au acţionat netransparent, nedemocratic si dubios, acest fapt stârnind furia protestatarilor. Condamnăm, de asemenea, limitarea accesului liber și neîngrădit la informație, prin blocarea unor mijloace de informare în masă.

Solicităm autorităţilor statului să investigheze, eficient, fără tentă de răzbunare, incidentele din 20 ianuarie, iar cei care au produs sau favorizat actele de violenţă, de cenzură, netransparență și încălcare a principiului supremației legii într-un stat democratic, bazat pe drept – să fie deferiţi justiţiei, asigurându-li-se un proces echitabil. Solicităm Procuraturii Generale sa se abțină de la o justiție selectivă și să nu intenteze dosare din răzbunare și cu tentă politică, încălcând principiul unui proces echitabil și a statului de drept. Cerem să fie identificate şi pedepsite persoanele care acţionează cu impunitate şi imunitate, încălcând orice normă umană  şi călcând în picioare drepturile omului.

De asemenea, facem un apel atât către autorităţile statului, cât şi partidele politice să se abţină de la orice acţiuni violente, să acţioneze respectând legislaţia naţională şi internaţională, la care Republica Moldova este parte. Regretăm că în 7 ani, de la violenţele din 7 aprilie 2009, autorităţile statului nu şi-au învăţat lecţia, iar persoanelor care au acţionat cu impunitate şi imunitate în 2009 li s-a transmis un mesaj grav – că ignorarea legii nu este pedepsită în Republica Moldova.

Anticoruptie.md
21/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii