Analistul român, Cristian Hrițuc, comentează comportamentul politicienilor de la Chișinău: „În Republica Moldova, toți liderii apropiați de regimul Putin au tăcut mâlc”

Anticoruptie.md
22/02/2024
Sursa: Profimedia Images

Analistul român Cristian Hrițuc a venit cu un scurt comentariu despre moartea subită a opozantului rus Aleksei Navalnîi, în special despre faptul cum au reacționat elitele politice de la Chișinău la acest anunț sumbru. „În Republica Moldova, toți liderii apropiați de regimul Putin au tăcut mâlc. Niciun semn”, a scris expertul, citat de voceabasarabiei.md.

Analistul a declarat că moartea lui Navalnâi acționează ca o hârtie de turnesol în privința politicienilor din Moldova. „Se poate vedea foarte ușor cine este adeptul libertății și al valorilor vestului și cine sprijină în continuare un regim care își omoară opozanții”, se arată în comentariu.

„Moartea lui Navalnîi a indignat toată lumea civilizată. Era un opozant al regimului Putin care a ales să lupte până la capăt, știind ce sacrificiu face. Liderii din Lumea Liberă au condamnat gestul ucigaș făcut de regimul Putin. În Republica Moldova, toți liderii apropiați de regimul Putin au tăcut mâlc. Niciun semn. Ultima postare a lui Dodon este despre faptul că trebuie „să revenim la dialog cu Rusia”. Ilan Shor se afișează la Moscova și probabil își zâmbește în barbă. Cum reușește el să fenteze cu ajutorul lui Putin legislația internațională. Irina Vlah nu a scos niciun cuvânt. Păstrează tăcerea. Nu își poate deranja curatorul. Până acum, toți liderii care sunt oficial în portofoliul lui Putin, manevrați și sponsorizați nu au rostit niciun cuvânt. Ei așteaptă ”să vină ai noștri”-ca să îl parafrazez pe Dodon, care vrea ca Rusia să treacă de Ucraina și să îl instalaze președinte la Chișinău. Pe lângă acești lideri care sunt oficial în portofoliul Moscovei, în Republica Moldova mai avem un lider care a încercat în ultimii ani să se desprindă de Kremlin, să pară european și să joace un alt rol, Ion Ceban. Acesta a transmis condoleanțe familiei, dar nu a spus niciun cuvânt în privința ucigașului, a regimului Putin. Într-o postare pe facebook, trece de la condoleanțe familiei Navalnîi la un atac politic la adresa Maiei Sandu. Niciun cuvânt despre crimă, despre regimul Putin, pentru că ”desprinderea” de Moscova nu înseamnă și libertate totală. E doar o desprindere tactică, o trecere la o strategie mai subtilă. Dacă mesajele cu ”jandarmul român” nu au funcționat, o să funcționeze cele cu ”cameleonul” blând și democrat”, crede analistul politic.

Anticoruptie.md
22/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii