„Anarhie și risipă de bani” // Concluzii după audierea raportului Curții de Conturi despre gestionarea sistemelor informaționale

Ilie Gulca
24/03/2021

Auditarea sectorului sistemelor informaționale din sectorul public relevă „concluzii amețitoare”, cerând acțiuni urgente de remediere și urmărire. Absența unui cadru normativ favorizează anarhia și risipa de bani publici. Despre acest lucru a anunțat, miercuri, deputatul Igor Munteanu, în urma audierii raportului Curții de Conturi despre modul în care sunt create, finanțate și gestionate sistemele informaționale din sectorul public.

„Conform rapoartelor audiate de Comisia Control al Finanțelor Publice, în Republica Moldova au fost implementate, până în noiembrie anul trecut, 939 de sisteme și produse informative în valoare de 1 miliard de lei”, detaliază parlamentarul într-o postare pe pagina sa de Facebook.com.

Auditarea sectorului sistemelor informaționale din sectorul public s-a făcut pentru prima dată de la înființarea Curții de Conturi, subliniază el, iar concluziile sunt amețitoare, cerând acțiuni urgente de remediere și urmărire:

„Peste 71% din sistemele menționate au fost instalate în absența unui concept și regulamente de operare/funcționare;

Contrar legii Nr.71 din 22.03.2007, care obliga guvernul să instituie un registru al resurselor și sistemelor informaționale de stat, cadrul normativ metodologic lipsește și astăzi, ceea ce favorizează acțiunile contradictorii, anarhia, dublările și risipa de bani, generând conflicte asupra drepturilor de posesiune, deținere, proprietate, inclusiv în cazul sistemelor informaționale achitate din bani publici;

Anual, bugetul de stat achită circa 388 milioane de lei pentru servicii de mentenanță a Sistemelor Informaționale existente. Auditul a identificat suspiciuni serioase de fraudă în procesul de menținere, actualizare și dezvoltare a sistemelor respective.”

Doar 26% din sistemele informaționale de importanță de stat, subliniază deputatul, sunt interoperabile.

Misiunea de audit a Curții de Conturi a avut ca scop evaluarea progreselor înregistrate în implementarea sistemelor informaționale  în sectorul public, a riscurilor și vulnerabilităților ce pot afecta buna gestiune a resurselor financiare utilizate.

Ilie Gulca
24/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii