Anchetă în Europa // Teste pentru COVID-19 infectate cu noul virus

Anticoruptie.md
01/04/2020
Fotografie simbol

Panica instalată la nivelul continentului european de noul coronavirus riscă să fie amplificată de o știre care cutremură una dintre cele mai afectate țări. Testele pentru depistarea noului coronavirus sunt și ele infectate tot cu coronavirus, scrie publicația Capital.ro, citând mai multe publicații europene.

Dezvăluirea șocantă a fost făcută astăzi de publicația Telegraph, care citează surse din cadrul ministerului Sănătății de la Londra. Laboratoarele de testare din toată țara au fost avertizate luni, printr-un mail primit din Luxembourg, că să se aștepte la o întârziere în ceea ce privește livrarea noilor teste pentru coronavirus, după ce au fost detectate urme de virus în anumite componente aduse din import. Anunțul vine după ce guvernul a însărcinat mai multe firme private să importe cât mai multe teste pentru noul coronavirus, în speranța că în curând populația va putea fi testată în masă.

Mai mulți furnizori cu aceeași problemă

Alerta a fost dată de către unul dintre furnizori – firma luxemburgheză Eurofins – care a trimis luni dimineață un e-mail către laboratoarele guvernamentale din Marea Britanie avertizând că livrarea componentelor cheie numite „sonde și primer” va fi întârziată pentru că a fost contaminată cu coronavirus.

Firma a recunoscut că a existat „o problemă” și a insistat că și alți furnizori privați au suferit aceeași problemă.

Nu este clar modul în care s-a produs contaminarea, iar jurnaliștii britanici citează surse guvernamentale care afirmă că problema nu va afecta foarte mult testarea populației.

Între timp, guvernul din Downing Street a acuzat departamentul de sănătate publică din Anglia că le-a furnizat miniștrilor informații incorecte cu privire la numărul de teste coronavirus efectuate după ce Michael Gove a susținut că 10.000 au fost finalizate duminică. Numai că doar  8.278 de teste au fost realizate în acea zi.

Guvernul de la Londra și-a propus ca până la jumătatea lunii aprilie să ajungă la 25.000 de teste pe zi. La 24 de ore, după ce dl Gove, cancelarul Ducatului de Lancaster, a declarat că obiectivul guvernului de 10.000 de teste pe zi a fost lovit, miniștrii au impus acum 25.000 până la jumătatea lunii aprilie, scrie Capital.ro .

Anticoruptie.md
01/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii