Anchetă parlamentară privind majorarea tarifelor la servicii și creditele contractate de Agenția Servicii Publice

Crina Dumitriu
09/05/2021

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, deputat din partea Platformei „Demnitate și Adevăr”, va iniția o anchetă parlamentară în legătură cu creditele contractate în ultimii ani de Agenția Servicii Publice. Parlamentarul susține că din cauza creditelor, ASP ar fi majorat brusc tarifele la serviciile acordate, ceea ce „bate puternic la buzunarele cetățenilor și agenților economici”. Agenția Servicii Publice a fost constituită prin unificarea mai multor instituții de stat, în 2017, în cadrul reformei serviciilor publice, demarată de Guvernul condus de Pavel Filip. Reforma urma să micșoreze cheltuielile pentru serviciile publice.   

„După demersul Platformei DA privind majorarea bruscă a costurilor mai multor servicii ale Agenției Servicii Publice am primit zeci de apeluri cu informație interesantă. Am fost informat că ASP este împovărată cu credite de sute de milioane lei de la diferite bănci și că acum este vârful perioadei scadente. Că pe interiorul Agenției nu toți au fost de acord cu organizarea ASP, politica financiară și creșterea vertiginoasă a tarifelor”, scrie Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook. 

Deputatul precizează că a hotărât să pornească o anchetă parlamentară asupra acestui subiect, înrucât majorarea recentă bate puternic la buzunarele cetățenilor și agenților economici.

„Am solicitat de la Guvern și Agenția respectivă informația minuțioasă privind creditele acordate ASP, oportunitatea creditării, băncile de creditare, destinația creditelor, perioada scadentă, existența gajului, rolul Guvernului sub aspectul autorizării deciziei de creditare și a existenței garanției de stat în cazul de nerambursare a împrumuturilor. Dar cel mai important lucru, pe care vor să-l înțeleagă cetățenii, este dacă există legătură cauzală între creditele ASP și scumpirea substanțială a tarifelor. Dincolo de demersuri oficiale, aștept orice informație veridică referitoare la această problemă importantă și sensibilă”, precizează Alexandru Slusari.

Agenția Servicii Publice nu a avut deocamdată o reacție publică la declarațiile deputatului Alexandru Slusari. 

Crina Dumitriu
09/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii