Andrei Năstase contestă în instanță deschiderea a 42 de secții de votare pentru transnistreni

Ilie Gulca
28/09/2020

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, candidat la alegerile prezidențiale de la 1 noiembrie, contestă în instanță decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide 42 de secții de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului.

„După ce persoana desemnată de Platforma DA la CEC a reușit să combată tentativa de deschidere a mai multor secții de vot în baza unor false înregistrări, el s-a opus deschiderii nejustificate a unui număr exagerat de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria. Am decis să evaluăm și să contestăm în instanța de judecată decizia CEC de deschidere a 42 de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria”, a anunțat politicianul pe pagina sa de Facebook.

El a mai spus că va depune toate eforturile, legale și democratice, împotriva fraudării alegerilor și nu se va limita „la declarații sterile menite să isterizeze și polarizeze societatea”.

În același timp, președintele Platformei DA a anunțat că în cazul în care scrutinul va fi fraudat în măsura în care să afecteze fundamental voința populară, se va opune, „împreună cu poporul”,  tentativei de uzurpare a puterii în Republica Moldova.

CEC a decis în ședința din 26 septembrie să deschidă 139 de secții de votare în diasporă pentru scrutinul de la 1 noiembrie, în care urmează să fie ales un nou președinte al Republicii Moldova. Inițial, numărul acestora era de 202. Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, CEC a constituit 42 secții de votare.

Asociația Promo-Lex a semnalat recent o creștere stabilă a numărului de alegători din regiunea transnistreană și a celor fără domiciliu/reședință, inclusiv a celor care au emigrat în străinătate, care constituie în ansamblu circa 15% din numărul total al alegătorilor.

Conform Registrului de stat al alegătorilor, în Republica Moldova există 3.285.874 de cetățeni cu drept de vot.

Ilie Gulca
28/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii