Andrei Năstase și Maia Sandu își dau mâna // „O guvernare bazată pe PAS și Platforma DA este opțiunea proeuropeană pentru Moldova”

Crina Dumitriu
10/06/2021

Președinta Maia Sandu și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, rivalii din prezidențialele din 2020 și partenerii de bloc în parlamentarele din 2019, și-au dat mâna zilele trecute și au discutat despre o eventuală alianță proeuropeană în viitorul Parlament, după alegerile anticipate din 11 iulie. Despre aceasta a vorbit liderul Platformei DA într-un interviu pentru Deschide.md.    

„Am avut o întâlnire și o discuție foarte, foarte bună cu doamna Președintă Maia Sandu. A fost o discuție sinceră, calmă și foarte constructivă între doi oameni care, îndrăznind să urce împreună muntele abrupt al unei guvernări de criză, au reușit să realizeze foarte multe lucruri bune în puținul timp pe care l-am avut la dispoziție. Și doamna Președintă Sandu, și eu am avut aceeași concluzie înainte de alegerile din 11 iulie: în viitorul Parlament o guvernare bazata pe PAS si Platforma DA este cea mai sănătoasă opțiune proeuropeana pentru Moldova. Alegătorii noștri, majoritatea alegătorilor Republicii Moldova, au cu toții aceleași aspirații ca și noi: țara noastră trebuie să își reia drumul spre Europa pornind, în primul rând, de la o curățare totală a corupției care încă mai domnește în multe elemente ale statului rămase moștenire de la binomnul Plahotniuc – Dodon. Iar acest lucru va fi posibil numai datorită mandatului pe care ni-l vor da alegătorii proeuropeni, mandat care ne va permite să lăsăm justiția curată, cinstită, să își facă datoria și să îi tragă la răspundere pe toți cei care au furat și și-au bătut joc până acum de țara noastră”, a declarat  Năstase.  

Analiști politici califică întrevedere dintre președintele Maia Sandu și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, drept o deschidere pentru păstrarea parcursului european al R. Moldova. Analistul politic Anatol Țăranu spune că un dialog constructiv între PAS și Platforma DA ar conduce la obținerea unui număr suficient de mandate în viitorul Parlament, pentru a forma o guvernare autentică pro-europeană.

„Această întrevedere deschide un culoar de colaborare între PAS și Platforma DA, un culoar care a fost cumva blocat pe parcursul ultimului timp. O asemenea colaborare ar însemna păstrarea cursului european al R. Moldova la nivel de guvernare și din acest punct de vedere eu cred trebuie să se salute un asemenea progres”, a comentat analistul pentru aceeași publicație. 

Acesta a mai menționat că întâlnirea „vorbește despre faptul că Maia Sandu și Andrei Năstase sunt capabili să treacă peste niște frustrări personale și să pună în centrul atenției interesul național, care constă în necesitatea formării unei guvernări pro-europene care ar fi capabilă să aprofundeze reformele europene în R. Moldova și să înregistreze în următorul ciclu parlamentare succese notabile pe așteptarea marii majorități a alegătorilor și cetățenilor R. Moldova”.

Totodată, Anatol Țăranu s-a arătat convins că „ambele partide au șanse bune să treacă în viitorul Parlament și să asigure o guvernare pro-europeană”.

Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, și Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase, au mers în blocul ACUM la parlamentarele din 2019, obținând 26 de mandate. La prezindențialele din 2020 ambii liderii s-au confruntat în campania electorală, Maia Sandu revendicând detașat victoria în turul doi de scrutin în fața lui Igor Dodon. La anticipatele parlamentare din 11 iulie curent, PAS a decis să meargă singur în alegeri, formațiunea fiind creditată cu cele mai mari șanse să acceadă în Parlament. În cazul Platformei DA rezultatele sondajele sunt împărțite, unele creditând-o cu șanse reale să intre în viitorul Legislativ.         

 

Crina Dumitriu
10/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii