Andrian Candu, în urma anchetei CIJM despre donatorii PD, care au oferit formaţiunii mai mult decât au declarat: „Să fie traşi la răspundere!”

Anticoruptie.md
15/12/2017
Andrian Candu, discutând cu jurnaliştii. Foto: CIJM

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine că donatorii Partidului Democrat care au oferit formaţiunii sale mai mulţi bani decât au arătat în declaraţiile de avere trebuie traşi la răspundere. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „În Profunzime”​ de la Pro TV, după ce Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat pe portalul Anticoruptie.md o amplă anchetă despre persoanele care au făcut donaţii PD pe parcursul anului 2016. 

Investigaţia a scos la iveală că o parte din finanțatorii Partidului Democrat au donat formațiunii, în 2016, sume pe care, oficial, nu le-au câștigat, făcând donații mai mari decât veniturile lor legale. În total, PD a fost finanțat anul trecut cu 42 de milioane de lei, provenite de la 2.285 de persoane. Acest număr este de două ori mai mare decât totalul donatorilor altor nouă partide din Moldova luate împreună.

„Dacă există persoane fizice, cu nume, care au donat mai mult decât au venituri, atunci e o problemă şi din punct de vedere fiscal, şi din punct de vedere al legislaţiei. Legislaţia spune clar că o persoană nu poate să aibă o diferenţă mai mare între ceea ce declară şi plăteşte impozite, faţă de veniturile lor. (...) Partidul nu are mecanisme să verifice. Dacă există încălcări, ele trebuie constatate, verificate, date la instituţiile care se ocupă de asta şi să fie traşi la răspundere. Dacă Anticoruptie.md are dovezi, să le facă publice. Eu nu le cunosc, nu le-am văzut!”, a spus Andrian Candu, în cadrul emisiunii.

Jurnaliştii au analizat rapoartele privind gestiunea financiară depuse de democrați la Comisia Electorală Centrală (CEC) și au aflat că printre donatorii generoși se numără președinți de raioane, primari cu probleme de integritate, deputați sau oameni de afaceri abonați la banii statului. În cadrul „În Profunzime” Andrian Candu a spus că şi el a făcut donaţii la PD, dar nu a putut spune cu exactitate cât. „Anul trecut am donat 100.000 de lei, anul mai trecut 150.000 de lei, anul acesta pe bucăţi... Am donat diferite sume, de la caz la caz. Dacă colegii de la Anticoruptie.md vor informaţii suplimentare, le punem la dispoziţie”, a adăugat preşedintele Parlamentului. Precizăm că numele lui Andrian Candu nu apare în rapoartele financiare ale PDM depuse la CEC în 2016.

Autorii anchetei nu au reuşit să obţină o reacţie oficială din partea reprezentanţilor PD. Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al formațiunii, a declarat că subiectul nu ține de competențele sale. 

Citiţi şi: 

Milioanele democraților (I) 

Milioanele democraților (II)

Sponsorii partidelor

 

Anticoruptie.md
15/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii