ANI a reacționat la decizia Curții Constituționale în cazul judecătoarei Domnica Manole: „Articolul despre conflictul de interese nu se aplică actelor normative și judiciare”

Ilie Gulca
09/07/2021

Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în după-amiaza zilei de vineri, a luat act de decizia Curții Constituționale în cazul controlului său asupra deciziilor Curții Constituționale (CC). Înalta Curte a stabilit că ANI nu are dreptul legal să controleze deciziile Curții Constituționale. Controversa legată de acest subiect a pornit de la acuzațiile socialiștilor la adresa președintei CC, Domnica Manole, că a participat la o ședință în care a fost judecată o decizie a legislativului privind demiterea sa.   

„Această decizie vizează, tangențial, procedura de control pe numele judecătoarei CC, Domnica Manole, procedură demarată și desfășurată în prezent de către unul dintre inspectorii de integritate. ANI a decis să se abțină de la formularea unor aprecieri de ordin juridic pentru a nu admite ingerințe sau influențe în decizia inspectorului de integritate”, se menționează într-un comunicat al Autorității.

În ceea ce privește alocuțiunea autorului sesizării, deputatul PAS Sergiu Litvinenco, depusă la Curtea Constituțională, ANI face următoarele precizări, citând Articolul 15. Efectul juridic al actelor emise, adoptate sau încheiate cu încălcarea dispozițiilor privind conflictul de interese: „Actele administrative emise/adoptate sau actele juridice încheiate personal sau prin intermediul unei persoane terțe într-o situație de conflict de interese real sunt lovite de nulitate absolută, cu excepția cazului în care anularea acestora ar aduce daune interesului public”.

„ANI adresează instanţei de judecată cereri privind constatarea nulității absolute a actelor administrative emise/adoptate sau actelor juridice încheiate, direct sau prin intermediul unei persoane terțe, cu încălcarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese în condițiile Legii nr. 132 din 17 iunie 2016 cu privire la ANI. Cererea privind constatarea nulității absolute poate fi depusă și de către persoanele care se consideră lezate în drepturi în urma unui conflict de interese”, se menționează în reacția Autorității.

În același timp, articolul 15 nu se aplică actelor normative și judiciare. „Altfel spus, actele normative și judiciare, adoptate/emise cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, nu sunt lovite de nulitate absolută, iar Autoritatea nu este în drept să ceară anularea acestora”, se estimează în comunicatul ANI.

În această controversă totul a plecat de la sesizarea ANI de către un deputat socialist Grigore Novac, ce a solicitat un control în cazul președintei CC, Domnica Manole.

Pe 23 aprilie, 53 de deputați PSRM, Pentru Moldova și Partidul Șor, au votat pentru retragerea hotărârii Parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. 

Hotărârea Parlamentului în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost calificată de Curtea Constituțională drept neconstituțională. Și deoarece judecătoarea Manole a participat la judecarea hotărârii legislativului care o viza pe ea însăși, deputatul socialist Novac a solicitat ANI să verifice dacă președinta Curții Constituționale a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese prin actul participării sale la judecarea cauzei cu pricina.

Ilie Gulca
09/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii