ANI are vicepreședinte. Ce proprietăți declară noul șef

Anticoruptie.md
07/12/2017
Lilian Chișcă, vicepreședintele ANI (în capul mesei). Sursa foto: cni.md

Lilian Chișcă a fost desemnat câștigător al concursului pentru funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate. Fostul șef de direcție din cadrul Comisiei Naționale de Integritate, singurul candidat rămas în cursa pentru această funcție, urmează să fie acceptat și de președintele republicii.

Concursul pentru funcția de vicepreședinte al ANI a fost marcat de mai multe probleme. Mai întâi, nemulțumit de rezultatele probei orale, Chișcă le-a contestat, iar membrii Consiliului de Integritate (CI) au refuzat să examineze solicitarea candidatului. Ulterior, contracandidatul lui Chișcă, Francisco Talmaci, s-a retras din concurs, în favoarea competiției pentru fotoliul de președinte al Autorității Naționale de Integritate. 

După ce Chișcă a susținut testul la poligraf, membrii CI s-au pomenit în dificultate de a „descifra” rezultatele formulate de poligrafolog. La ședința de ieri a Consiliului de Integritate a fost invitat expertul care a efectuat testarea pentru a răspunde la mai multe întrebări.

Lilian Chișcă nu este străin domeniului în care va urma să activeze. Acesta a deținut anterior funcția de șef al Direcţiei control venituri şi proprietăți din cadrul CNI. În cel mult două zile lucrătoare de la validarea rezultatelor concursului, Consiliul va remite președintelui Republicii Moldova propunerea de a-l numi pe Chișcă în funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate.

Potrivit declarației de avere pentru 2016, Lilian Chișcă deține un apartament de peste 100 de metri pătrați, procurat în 2011 cu peste 680.000 de lei, un Mercedes E-220, procurat în 2009 cu 100.000 de lei și o grădină de 22 de ari, de care familia sa dispune din 2003. Pe parcursul anului 2016, soții Chișca au obținut venituri de 170.000 de lei. Înainte de a se angaja la CNI, Lilian Chișcă a activat în cadrul CNA.

După un concurs eșuat, CI urmează să aleagă, din a doua încercare, un președinte al ANI. În concurs s-au înscris trei candidați - Rodica Antoci, șefa Laboratorului de expertize judiciare criminale, din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare, Lidia Chireoglo, ofiţer superior de urmărire penală la Centrul Naţional Anticorupţie, și Francisco Talmaci, şef al Direcţiei sinteză, asistenţă juridică şi control din cadrul Inspecției financiare.

ANI a fost creat în vara anului 2016, iar de atunci instituția este practic nefuncțională din cauza întârzierii în alegerea conducerii instituției.

Anticoruptie.md
07/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii