ANI nu se lasă. A solicitat atragerea la răspundere disciplinară a magistraţilor care l-au ajutat pe un poliţist să scape de un dosar pentru îmbogăţire ilicită

Irina Odobescu
16/09/2021
Alexandru Ciobanaş Sursa: CIJM

Un judecător de la Judecătoria Chișinău și trei magistrați de la Curtea de Apel Chișinău ar putea fi sancționați de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a cerut aplicarea răspunderii disciplinare pentru că magistraţii au respins contestația ANI împotriva ordonanțelor a doi procurori care au refuzat să inițieze o cauză penală pe aspectul îmbogățirii ilicite pe numele fostului șef-adjunct al Secției urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Centru al Direcției de Poliție Chișinău a Inspectoratului General de Poliție al MAI.  

Este vorba despre polişistul  Alexandru Ciobanaș care, pe lângă faptul că a fost scos basma curată, a fost decorat de Ziua Independenței, în 2020, cu ordinul Credință Patriei. Decretul a fost semnat de președintele Igor Dodon la o săptămână după emiterea actului de constatare al ANI în privința lui Ciobanaș.

„ANI își exprimă regretul vizavi de acțiunile intreprinse de cei patru judecători și solicită Consiliului Superior al Magistraturii să examineze faptele descrise în vederea aplicării răspunderii disciplinare pe numele acestora. Considerăm că cei patru judecători, în mod intenționat, au făcut trimiteri la prevederi suspendate și au atribuit Autorității un rol eronat”, scrie în comunicatul emis de Autoritate.

Mai concret., în august 2020, ANI a constatat avere nejustificată în mărime de 2,6 milioane de lei pe numele subiectului angajatului MAI și bănuiala rezonabilă de îmbogățire ilicită.  Inspectorul de integritate a sesizat Procuratura pe faptul de îmbogățire ilicită, iar ANI a înaintat acțiunea civilă în vederea confiscării averii nejustificate. Ulterior, procurorii au refuzat, prin emiterea unor ordonanțe,  inițierea unei cauze penale pe aspectul îmbogățirii ilicite. Însă, ANI a insistat și a contestat în instanța de judecată deciziile celor doi procurori.

La 16 iulie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a respins plângerea ANI împotriva ordonanțelor de refuz. Ulterior, la 13 august 2021, Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău a respins recursul ANI și au menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Judecătorii și-au argumentat refuzul prin faptul că „ANI nu are dreptul de a contesta actele emise de organele de urmărire penale”. Mai exact, scrie în comunicatul ANI, judecătorii, fără a examina argumentele prezentate de ANI, s-au limitat să se expună doar pe aspecte de procedură.

Autoritatea de Integritate susține că a fost comisă o eroare de drept de către judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, și de completul de judecători ai Curții de Apel Chișinău. Judecătorul de instrucție i-a atribuit Autorității competența de constatare a infracțiunii, prin prisma Codului de Procedură Penală, modificat prin Legea nr.244/2020 pentru modificarea unor acte normative.

În decembrie 2020, Curtea Constituțională a suspendat modificările  la Codul de Procedură Penală, respectiv acestea nu produc efecte juridice.

Irina Odobescu
16/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii