ANRE aruncă vina pe Oleinic pentru a explica situația de pe piața petrolieră

Ilie Gulca
14/07/2021

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) îl acuză de situația pe piața produselor petroliere pe fostul deputat independent Alexandru Oleinic. Reacția ANRE a apărut după ce mai multe benzinării au pus limită la procurarea motorinei și bezinei.

„Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere a fost aprobată în baza prevederilor Legii  Nr. 54 din 9 aprilie 2021 pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001, inițiativa deputatului independent Alexandru Oleinic”, se menționează într-un comunicat al Agenției.

Autorul legii, precizează ANRE, a elaborat proiectul fără a recurge la expertiza Agenției și fără a ține cont de propunerile ANRE transmise Parlamentului din proprie inițiativă.

„Prin Legea 54/2021, Agenția a fost pusă în situația să execute într-un termen extrem de restrâns prevederile acesteia, care conțineau grave erori de ordin juridic, tehnic și conceptual. Începând cu 1 iulie 2021, prețurile maximale de comercializare a produselor petroliere sunt determinate în conformitate cu noua metodologie a ANRE.”

Expertul în domeniul energetic, Victor Parlicov, a opinat că o asemenea reacție este evidentă în contextul în care demersul fostului parlamentar Oleinic a fost motivat politic. După spusele expertului, asemenea tendințe sunt firești atunci când se intervine de această manieră pe o piață concurențională.

Cu toate acestea, instituția care reglementează piața de produse petroliere subliniază că s-a reușit ca prețurile de comercializare a produselor petroliere, începând cu 14 iunie curent, să rămână neschimbate.

Acest fapt a fost realizat în contextul creșterii continue a cotațiilor la bursele internaționale și a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA. „Mai mult, începând cu 1 iulie, contrar trendului global, prețurile din Republica Moldova ușor s-au micșorat.”

Totodată, pentru a elimina carențele admise în Legea nr. 54/2021, ANRE definitivează un set de propuneri pentru ajustarea Legii privind piața produselor petroliere nr. 461/2001 și a cadrului normativ conex, care urmează să fie examinat prioritar și aprobat într-un termen cât mai scurt posibil de către noul Parlament ales.

Ilie Gulca
14/07/2021Become a Patron!

Comentarii