ANRE aruncă vina pe Oleinic pentru a explica situația de pe piața petrolieră

Ilie Gulca
14/07/2021

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) îl acuză de situația pe piața produselor petroliere pe fostul deputat independent Alexandru Oleinic. Reacția ANRE a apărut după ce mai multe benzinării au pus limită la procurarea motorinei și bezinei.

„Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere a fost aprobată în baza prevederilor Legii  Nr. 54 din 9 aprilie 2021 pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001, inițiativa deputatului independent Alexandru Oleinic”, se menționează într-un comunicat al Agenției.

Autorul legii, precizează ANRE, a elaborat proiectul fără a recurge la expertiza Agenției și fără a ține cont de propunerile ANRE transmise Parlamentului din proprie inițiativă.

„Prin Legea 54/2021, Agenția a fost pusă în situația să execute într-un termen extrem de restrâns prevederile acesteia, care conțineau grave erori de ordin juridic, tehnic și conceptual. Începând cu 1 iulie 2021, prețurile maximale de comercializare a produselor petroliere sunt determinate în conformitate cu noua metodologie a ANRE.”

Expertul în domeniul energetic, Victor Parlicov, a opinat că o asemenea reacție este evidentă în contextul în care demersul fostului parlamentar Oleinic a fost motivat politic. După spusele expertului, asemenea tendințe sunt firești atunci când se intervine de această manieră pe o piață concurențională.

Cu toate acestea, instituția care reglementează piața de produse petroliere subliniază că s-a reușit ca prețurile de comercializare a produselor petroliere, începând cu 14 iunie curent, să rămână neschimbate.

Acest fapt a fost realizat în contextul creșterii continue a cotațiilor la bursele internaționale și a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA. „Mai mult, începând cu 1 iulie, contrar trendului global, prețurile din Republica Moldova ușor s-au micșorat.”

Totodată, pentru a elimina carențele admise în Legea nr. 54/2021, ANRE definitivează un set de propuneri pentru ajustarea Legii privind piața produselor petroliere nr. 461/2001 și a cadrului normativ conex, care urmează să fie examinat prioritar și aprobat într-un termen cât mai scurt posibil de către noul Parlament ales.

Ilie Gulca
14/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii