Anticipate // Socialiștii, bloc comun cu comuniștii, la alegeri. AUR invită partidele unioniste la dialog

Valeria Vițu
11/05/2021
RFI.ro

Partidele politice din R.Moldova se pregătesc să intre în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate, din 11 iulie. Partidul Comuniștilor a acceptat să facă bloc comun cu Partidul Socialiștilor, la alegeri. Un alt bloc creat deja este cel al rusofilului Renato Usatîi. Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma DA sunt dispuse să formeze o coaliție de guvernare, după scrutinul din vară. În acelaș timp,  Alianța pentru Unirea Românilor din R.Moldova a invitat „partidele pro-românești și unioniste la dialog pentru a forma o listă națională pentru anticipate”, transmite RFI într-o corespondență de la Chișinău

Guvernul de la Chișinău nu a găsit deocamdată bani pentru desfășurarea scrutinului, iar președintele Comisiei Electorale Centrale a atenționat că există riscul ca alegerile să nu aibă loc. Între timp, peste 70 de mii de moldoveni din diasporă s-au înregistrat prealabil pentru a participa la alegerile anticipate din 11 iulie.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, 53 de formațiuni politice din R.Moldova sunt în drept să participe la scrutinul din 11 iulie. Chiar dacă miercuri, 12 mai, va demara procedura de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile parlamentare, Guvernul nu a alocat deocamdată banii necesari pentru acest scrutin. Comisia Electorală Centrală anunță pentru miercuri o ședință la care urmează să discute acest subiect. Desemnarea candidaților începe cu 60 de zile și se încheie cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Perioada electorală a început săptămâna trecută.

Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și Platforma Da merg separat în alegeri, dar sunt dispuse că creeze o coaliție de guvernare, după 11 iulie. Secretarul general al PAS, Andrei Spînu:”Credem că în viitorul Parlament vom putea face o coaliție postelectorală, cu oameni de treabă care să guverneze în interesul țării. Suntem încrezători că vom putea face o coaliție cu oameni onești, integri, corecți, inclusiv cu participarea Platformei DA, pentru a putea guverna această țară strict în interesul cetățenilor.Nu vreau să facem din această campanie una geopolitică. Când se fură de la cetățeni, se fură și de la vorbitorii de limba rusă și de la vorbitorii de găgăuză, și de română, și de la cei de la Bălți și de la Cahul, și din Chișinău, și de la cei din stânga Nistrului. Acest lucru trebuie să-l înțeleagă oamenii”, afirmă Spînu.

Iar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) din R.Moldova a invitat pentru ziua de, miercuri, 12 mai, partidele unioniste la dialog, la Uniunea Scriitorilor. Președintele formațiunii, liderul unionist de la Chișinău, Vlad Bilețchi, precizează că AUR vine la Chișinău ”pentru a consolida mișcarea unionistă și nu pentru a o dezbina”. Mai mult, liderul unionist a declarat că ”Alianța pentru Unirea Românilor este singurul partid din România care a unificat spațiul politic românesc într-un proiect unitar care să-i cuprindă pe toți românii”. 

”Nu suntem încă un partid pe scena politică din Republica Moldova. Partidul Popular Românesc și-a schimbat denumirea în Alianța pentru Unirea Românilor pentru a da un suflu nou acestei formațiuni. Noi venim să facem o altfel de politică și nu ne implicăm în lupta clanurilor mafiote. Moldovenii așteaptă de la politicieni salarii și pensii mai mari, alocații, drumuri mai bune și au obosit de interesele ascunse și de lupta politică interminabilă. Tocmai de aceea, invităm partidele pro-românești să uite de orgolii și să ne așezăm la masa de dialog pentru a oferi cetățenilor o alternativă viabilă și o reprezentare unionistă în Parlamentul de la Chișinău”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Alianței pentru Unirea Românilor din Republica Moldova.

Săptămâna trecută, deputat PNL și reprezentant Special al Guvernului de la București pentru Promovarea Politicilor Memoriei și Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, Alexandru Muraru, a venit cu acuzații grave la adresa Alianței pentru Unirea Românilor.”Anunțul privind participarea AUR la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova este de fapt încercarea de a crea un nou capitol de destabilizare și violență politică și simbolică în fragila democrație de peste Prut. Adevăratul proiect al AUR peste Prut este de fapt acela de a denatura drumul europenizării Republicii Moldova. Această formațiune politică, prin reprezentanții săi, a alterat democrația din România, a instigat permanent la ură și la violență, iar de la tribuna Parlamentului s-au făcut declarații antisemite, xenofobe, de elogiere a criminalilor de război”, spune deputatul PNL Alexandru Muraru.

Potrivit deputatului PNL, ”cetățenii Republicii Moldova si autoritățile trebuie să știe că, în România, AUR nu a avut absolut nicio contribuție în Parlament, este un partid care se hrănește din ură și care contribuie la destabilizarea societății, ceea ce ar servi interesului unor forte din Est”. 

Valeria Vițu
11/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii