Anul de studii 2020-2021 începe la 1 septembrie, în condiții dificile, generate de pandemia de coronavirus

Irina Odobescu
31/08/2020
familia.md

Instituțiile de educație își încep activitatea în anului de studii 2020-2021 în condiții dificile din cauza pandemiei de coronavirus. Cele mai multe instituții își vor începe anul cu ore în regim on-line. Elevii vor fi prezenți în sălile de clasă în instituții mai mici sau în instituțiile care au suficient spațiu în raport cu numărul de elevi, ca să le asigure dreptul la educație. 

Instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal au avut de ales unul dintre cele șase scenarii propuse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Primul scenariu presupune prezența fizică la școală a tuturor elevilor. Acesta poate fi aplicat în cazul a 925 de școli, care au un număr de până la 300 de copii. A doua variantă este învățarea în două schimburi. Modelul trei reprezintă învățarea combinată. Este vorba despre împărțirea școlii în zile de prezență și zile de comunicare la distanță: o zi se vine la școală, o zi se comunică la distanță. Scenariul patru înseamnă învățarea de tip hibrid, când 50% din elevi vin la școală, 50% învață la distanță peste o zi. Modelul cinci presupune că elevii o să meargă o săptămână la școală, apoi timp de o săptămână vor învață on-line. Varianta șase e învățarea la distanță, adică doar on-line.

Majoritatea școlilor din Chișinău vor începe anul de studii în regim on-line. La mai multe licee din Capitală, la 1 septembrie vor veni doar elevii claselor I-a, a V-a și a X-a. Aceștia vor învăța în două schimburi. Orele vor dura 30 de minute. Procesul de studii on-line va dura două săptămâni, după care se va decide cum se va proceda în continuare. Dacă nu va crește numărul de îmbolnăviri cu Covid-19, se va reveni în sălile de clasă.   

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat luni că majoritatea școlilor și grădinițelor sunt pregătite să înceapă anul școlar, având aviz pozitiv din partea ANSP. Au fost identificate probleme în raioanele Dubăsari, Călărași și Leova, unde unele instituții sunt încă la etapa de finalizare a realizării recomandărilor de sănătate publică eliberate de ANSP. În cadrul ședinței Punctului Focal de luni, directorul ANSP, Nicolae Furtună, a subliniat că autoritățile publice locale pot apela la specialiștii ANSP pentru a întreprinde toate măsurile de protecție, conform Instrucțiunii aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Toate școlile din Republica Moldova vor primi dezinfectanți și materiale de igienă oferite de UNICEF, cu sprijinul financiar din partea USAID.  În total, peste 2.600 de instituții educaționale, care includ aproape 23 de mii de clase și grupe de grădinițe vor beneficia de aceste produse, care vor satisface necesitățile pentru o perioadă de trei luni. Vor fi livrate peste 68.000 de litri de săpun lichid, 454.000 de bucăți de săpun solid și peste 136.000 de litri de dezinfectant lichid pentru. 

Irina Odobescu
31/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii