Apartamente donate, moșteniri generoase și ajutoare de zeci de mii de euro // Ce averi au declarat membrii Curții de Conturi în 2020

Cătălina Boico
18/04/2021

Apartamente și terenuri obținute prin donație, sute de mii de lei, moștenite de la socri, precum și ajutoare de zeci de mii de euro, asta au raportat membrii instituției supreme de audit a Republicii Moldova în declarațiile lor de avere și interese personale pentru 2020, pe care le-au analizat reporterii portalului Anticoruptie.md.

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a obținut anul trecut prin donație două terenuri agricole cu suprafața de 14 ari, respectiv 1,15 hectare, valoarea cărora constituie circa 21 de mii de lei. De asemenea, de la socrul său, Lupu a moștenit suma de 314.649 de lei, pe care a depozitat-o la bancă. Tot socrul său i-a lăsat drept moștenire un automobil, pe care Marian Lupu l-a vândut și a mai virat în bugetul familiei 119.500 de lei. În 2020, Marian Lupu a ridicat un salariu de 272 de mii de lei. La bancă soții Lupu mai păstrează circa 87 de mii de lei, pe lângă banii moșteniți anul trecut.

Marina Covali a devenit anul trecut proprietara unei cote de două treimi dintr-un apartament de 63,8 metri pătrați, care i-a fost donată. De asemenea, ea a moștenit o treime dintr-o casă de locuit de 103,4 metri pătrați. În 2020, Covali a contractat un credit de 50 de mii de lei, cu rata dobânzii de 0%, scadent în 2024. Veniturile declarate de membra CCRM se cifrează la 325 de mii de lei, din salariu și activitatea didactică.

Anul trecut, membrul CCRM, Andrei Munteanu, a primit drept donație un teren agricol de 23 de ari. De asemenea, funcționarul a scos din buzunar alte 66 de mii de lei, pentru a procura un teren de șase ari și unul de 2,3 hectare. Funcționarul a declarat pentru 2020 venituri totale egale cu 442 de mii de lei și o indemnizație de 6.943 de roni. La bancă Munteanu păstrează 168 de mii de lei.

Eduard Moroșan a raportat în declarația de avere și interese personale pentru anul trecut veniturile din salariu, în mărime de 221 de mii de lei, precum și transferuri bănești pentru achitarea creditului și ajutor material în mărime de 30 de mii de euro. Tot anul trecut, Moroșan a încasat 70 de mii de lei din vânzarea unui automobil. 

Violeta Andrieș a raportat în declarația de avere și interese personale pentru 2020 un salariu de 451 de mii de lei de la Curtea de Conturi. Soțul funcționarei, care muncește în Belgia, a completat bugetul familiei cu 32 de mii de euro. De asemenea, Andrieș a contractat anul trecut un credit în valoare de 150 de mii de lei, cu rata dobânzii de 16,58%.

Vicepreședintele Curții de Conturi, Viorel Chetraru, a încasat anul trecut un salariu de 243 de mii de lei, iar soția sa, angajată la Chișinău Gaz SRL, a mai adus în familie 224 de mii de lei. Chetraru a mai avut anul trecut o pensie militară de 192 de mii de lei. 2.300 de euro și 19 mii de lei funcționarul păstrează în conturi la bancă.

Petru Rotaru a trecut pe hârtie 787 de mii de lei - venituri obținute de el și soția sa.

Cătălina Boico
18/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii