Apartamente, terenuri și conturi de milioane // Ce averi au declarat șefii de la Procuratura Generală în 2020

Cătălina Boico
06/04/2021

În timp ce unii șefi din cadrul Procuraturii Generale au trecut oficial pe hârtie terenuri și apartamente sau și-au completat garajele cu automobile noi, alții nu au raportat mai nimic în declarațiile de avere și interese personale pentru anul trecut. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au analizat documentele prezentate la Autoritatea Națională de Integritate de conducerea Procuraturii Generale, precum și de procurorii-șefi ai procuraturilor specializate și au aflat ce câștiguri au obținut și cât au cheltuit aceștia în 2020.

Imobilele și automobilele lui Gavajuc

După ce portalul Anticoruptie.md a scris, în februarie curent, că șeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, Serghei Gavajuc, vrea să se mute într-un apartament de lux din complexul rezidenţial amplasat în apropierea parcului de la Valea Morilor din Chișinău, omul legii a trecut pe hârtie imobilul. El susţine că locuinţa a fost procurată de tatăl său care locuieşte în Bălţi şi este angajat la întreprinderea Răut din localitate. Gavajuc a trecut în declarația de avere un apartament de 78 de metri pătrați, pe care îl folosea cu titlu de abitație în 2020, și unul de 101 metri pătrați în 2021.

În același timp procurorul-șef interimar al PA a scos din buzunar 150 de mii de lei pentru un teren intravilan de șapte ari. Anul trecut, Serghei Gavajuc a început să-şi construiască o casă în Bălţi. Omul legii ne-a comunicat în februarie că a fost construită doar fundaţia viitorului imobil.

Anul trecut, Serghei Gavajuc a făcut mai multe tranzacții cu automobile. El a vândut un Mercedes și o Skoda cu 325 de mii de lei și și-a procurat în schimb un autoturism Hyundai în valoare de 290 de mii de lei. Anul trecut, Serghei Gavajuc a obținut 390 de mii de lei din salariul de procuror și activitatea didactică. Soția sa a adus în familie 596 de mii de lei din onorariile de avocată și 17 mii din activitatea didactică. Alte 482 de mii de lei au ajuns în bugetul familiei Gavajuc din indemnizații și locațiune. La bancă, șeful interimar al PA păstrează peste un milion de lei.

Popov și-a luat automobil nou, dar a rămas plin de datorii

Despre informațiile din declarația de avere pentru 2020 a adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, reporterii portalului Anticoruptie.md au scris aici. Popov a înregistrat anul trecut o nouă datorie de 8.010 euro, după ce şi-a cumpărat un automobil Hynday Santa Fe 2.2 CRDI nou-nouț. În acelaşi timp, omul legii nu s-a grăbit să întoarcă ceva din datoria de 60 de mii de euro pe care o are faţă de soacra sa, așa cum indica în declarațiile de avere anterioare.

Ruslan Popov arată în declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2020 că a perfectat cu compania General Motors SRL un contract de vânzare-cumpărare privind procurarea automobilului cu 38 de mii de euro. Omul legii nu a dat niciun ban ca să ajungă la volanul bolidului. El a lăsat în schimb automobilul său de model Hyundai Sanda Fe, fabricat şi procurat în anul 2017, care a fost evaluat la 29.990 de euro. Restul banilor, omul legii s-a obligat să-i achite pe parcursul anului curent.

Ruslan Popov a indicat în declarația de avere și interese personale o datorie de 50 de mii de euro pe care o are soția sa, Iulia Popov, față de mama sa, Pelaghea Oprea. Împrumutul urmează a fi achitat până în anul 2036, când Pelaghea Oprea va atinge vărsta de 86 de ani. Adjunctul procurorului general continuă să declare și un împrumut de 10 mii de euro, scadent în 2034, pe care Iulia Popov l-ar fi contractat de la tatăl ei, Ion Oprea. Doar că Ion Oprea a decedat cu aproape cinci ani în urmă.

Totodată, tatăl lui Ruslan Popov continuă să-i rămână dator fiului său cu 1.050.000 de lei, pe care i-ar fi împrumutat în 2019, fără dobândă, pe un termen de 20 de ani. Astfel, până când va atinge vârsta de 90 de ani, Alexandru Popov va trebui să-i întoarcă datoria fiului său.

Nu au făcut achiziții importante în 2020

Procurorii general, Alexandr Stoianoglo, adjuncții săi, Roșioru Mircea, Perevoznic Iurie, dar și procurorul-șef al PCCOCS, Ion Caracuian, nu au făcut achiziții importante anul trecut.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo, a raportat pentru 2020 venituri din salariul de procuror general în valoare de 412.492 de lei, la care se adaugă 3.000 de lei pe care i-a încasat de la Universitatea de Stat și 12.000 din darea în arendă a unui imobil. La bancă procurorul general păstrează peste 20 de mii de lei și 4.754 de euro.

Mircea Roșioru, adjunct al procurorului general, a raportat pentru 2020 venituri de 368 de mii de lei, din salariul său și al soției și din activitatea didactică. În bancă acesta păstrează de 325 de mii de lei.

Procurorul general-adjunct Iurie Perevoznic a obținut anul trecut venituri în mărime de 386 de mii de lei, la care se adaugă un premiu de la CSM, în mărime de 18 mii de lei. Soția procurorului a completat bugetul familiei cu 73 de mii de lei.

Ion Caracuian, procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a fost remunerat în 2020 cu 388 de mii de lei pentru funcția de procuror, iar alte 16 mii i-au intrat în cont pentru activitatea didactică. Soția sa a adus în familie 50 de mii de lei.

Cătălina Boico
06/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii