Apel de înscriere la un training pentru jurnaliști, activiști și ONG-iști din raioanele de Nord ale Moldovei

CIJM
18/09/2015

Centrul de Investigaţii Jurnalistice anunță un concurs de înscriere la un training privind jurnalismul de investigaţie şi jurnalismul cetăţenesc în lupta cu fenomenul corupţiei. La training pot participa jurnaliști, ONG-iști și activiști anticorupție din raioanele de Nord ale Republica Moldova (Bălți, Sângerei, Glodeni, Drochia, Râșcani, Edineț, Ocnița, Briceni, Soroca, Făleși).  

Trainingul va avea loc în orașul Bălți, pe 25-26 septembrie. Participanţilor din regiuni le va fi asigurată cazarea şi li se va returna costul drumului dus-întors.

Participanţii vor învăţa cum să identifice şi să documenteze subiecte de investigaţie pornind de la fapte de corupţie, trafic de influenţă, averi şi afaceri ascunse ale demnitarilor, conflicte de interese, abuzuri şi cazuri de gestionare frauduloasă a banilor publici. De asemenea, participanții la training vor fi instruiți cum să utilizeze dreptul de acces la informație în verificarea corectitudinii utilizării banilor publici, cum să formuleze cereri de acces la informație, dar și cum să accese dosarele din arhivele instanțelor de judecată,  a organelor de drept și altor instituții publice. 

Traineri cu experienţă  îi  vor instrui cum să pună în practică tehnici avansate de documentare, utilizând bazele de date naţionale ale Cadastrului, Camerei  Înregistrării de Stat, Inspectoratului Fiscal, Curţii de Conturi, Comisiei Naţionale de Integritate, hotărârile judecătoreşti şi altele.Totodată, participanţii la training vor fi instruiţi cum să creeze şi să menţină un blog, cum să elaboreze infografice şi alte elemente moderne de prezentare şi vizualizare a datelor.

Participanţii la training vor avea posibilitatea să-şi lanseze un blog pe portalul www.anticoruptie.md şi să beneficieze de suport material şi logistic pentru realizarea unor investigaţii jurnalistice.

Cine poate depune dosarul?

- jurnalişti din presa scrisă, on-line, radio sau TV de nivel naţional şi regional;

- bloggeri şi activişti civici, lideri de opinie;

- membri ai ONG-urilor.

Dosarul va include:

- CV-ul actualizat;

- Mesaj de motivare (până la 200 de caractere);

- 1-2 articole relevante (în cazul jurnaliştilor şi bloggerilor), altă informaţie relevantă (în cazul activiştilor civici, liderilor de opinie, reprezentanţilor societăţii civile).

Termenul limită de depunere a dosarelor pentru trainingul din 25-26 septembrie este 23 septembrie. Numărul participanților este limitat. 

Doritorii de a participa la eveniment  trebuie  să expedieze dosarul personal la adresa de  e-mail: [email protected]. Persoană de contact: Natalia Porubin – 079727205.

CIJM
18/09/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii