APEL // Mai multe organizații neguvernamentale cer transparență în activitatea Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente

Anticoruptie.md
06/10/2017
Foto: Radio Europa Liberă

Mai multe organizații neguvernamentale din țară și de peste hotare își exprimă îngrijorarea, prin intermediul unui apel public, în legătură cu lipsa de transparență a activității Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente, creată odată cu modificarea sistemului electoral, la mijlocul lunii iulie. Comisia, care urmează să aprobe hotărârea privind constituirea circumscripțiilor uninominale, s-a întrunit deja în trei ședințe, însă niciun proces-verbal nu a fost dat încă publicității. Potrivit organizațiilor semnatare, faptul ridică suspiciuni că structura a fost creată pentru beneficiul partidelor care au votat modificarea sistemului electoral. 

În apelul public, organizațiile societății civile amintesc că Comisia a fost creată la 6 septembrie, iar potrivit Planului de Acțiuni al acesteia, urmau să fie organizate șase ședințe și, la 24 octombrie 2017, să se aprobe hotărârea privind constituirea circumscripțiilor uninominale pe care o va prezenta Guvernului. Dintre cele șase ședințe preconizate au avut loc deja trei. Până la acest moment, pe pagina web a Cancelariei de Stat, instituție care asigură secretariatul Comisiei, nu a fost publicat vreun proces-verbal al Comisiei. Mai mult, informația despre discuțiile privind ședințele și deciziile adoptate de către Comisie nu este accesibilă publicului. 

„Având în vedere cele menționate mai sus, și anume contextul în care a fost modificat sistemul electoral și în care a fost creată Comisia, modul de adoptare a Regulamentului Comisiei, în societate deja persistă o doză de neîncredere în activitatea acestei Comisii. Din acest motiv, cerința de transparență și profesionalism este și mai înaltă pentru activitatea Comisiei. În caz contrar, se vor confirma suspiciunile că aceasta a fost creată pentru beneficiul partidelor care au votat modificarea sistemului electoral”, se spune în apelul semnat de 15 ONG-uri. 

Semnatarii cer publicarea proceselor-verbale ale tuturor ședințelor Comisiei pe pagina web a Cancelariei de Stat și a oricăror alte informații care țin de activitatea Comisiei, precum și consultarea publică a proiectului de hotărâre privind constituirea circumscripțiilor uninominale. 

Anticoruptie.md
06/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii