Apel // Operatorii Serviciului 112 și colaboratorii organelor de drept discriminează femeile-victime

Irina Odobescu
15/07/2020
c4c.ro

Coaliția Națională „Viața fără violență în familie” acuză Serviciul 112 și organele de drept că discriminează femeile-victime ale violenței. Într-un apel făcut public, membrii Coaliției și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu „acțiunile neadecvate și neprofesioniste” ale operatorilor Serviciului național unic pentru apelurile de Urgență 112 și ale colaboratorilor Inspectoratului de Poliție din sectorul Botanica, municipiul Chișinău în cazul atacului unui agresor asupra specialiștilor și beneficiarelor Centrului de Asistență și Protecție a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane.

Semnatarii demersului fac referință la atacul unui agresor asupra specialiștilor și a beneficiarelor instituției publice Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor. Deși a fost apelat Serviciul 112 și a fost depusă o plângere la poliție, bărbatul a rămas nepedepsit.  

Incidentul s-a produs pe data de 30 iunie, ora 22.45. Soțul unei beneficiare a Centrului, înarmat cu un cuțit și un ciocan, a pătruns în incinta instituției. Una dintre asistentele Centrului a reușit să apeleze Serviciul 112, dar operatorul nu a reacționat prompt și a numit-o pe aceasta „neadecvată”. 

„Bărbatul era foarte agresiv și furios, a început să distrugă cu ciocanul ușile și mobilierul de la etajele 2 și 3, a intrat în una dintre odăi unde se afla o mamă cu trei copii și a răsturnat patul pe care aceasta dormea, a amenințat asistentele sociale de serviciu cu cuțitul și a lovit-o pe una dintre ele cu pumnul în față. Drept urmare, femeia a căzut și s-a lovit cu capul de podea. Una dintre asistente a reușit să se ascundă în cameră și să apeleze Serviciul 112, pentru a solicita ajutorul unui echipaj de poliție. Bărbatul a fost imobilizat și dus la sectorul de poliție”, se arată în demersul Coaliției Naționale „Viața fără violență în familie”, din care fac parte 23 de organizații.

Poliția nu l-a reținut pe bărbat, chiar dacă acesta a amenințat beneficiarele Centrului și angajații. În dimineața zilei următoare, bărbatul a revenit la Centru și a continuat să o amenințe cu moartea pe soție. Când directoarea Centrului a sunat din nou la Serviciul 112, pentru a solicita reținerea repetată a agresorului, operatorul a întrebat dacă „personalul Centrului vede unde este agresorul și dacă nu, atunci aceștia ar putea fi trași la răspundere pentru fals în declarații”. 

„Astfel de atitudini și acțiuni descurajează femeile victime să se adreseze la poliție și reduc încrederea într-un sistem capabil să ofere protecție. Mai mult decât atât, poliția a încălcat un principiu fundamental al confidențialității plasamentului și securitatea acestuia atunci când, în comunicatul de presă diseminat către mass-media și plasat pe site-ul politiacapitalei.md  a oferit adresa juridică a centrului, expunând în mod public securitatea tuturor femeilor și copiilor acestora plasate la acel moment”, susțin semnatarii demersului.

Aceștia cer șefului IGP, ministrului Economiei, ministrului de Interne și procurorului general informații despre:

  1. Cum au fost evaluate riscurile în baza căruia s-a luat decizia cu privire la agresor dacă acesta prezintă sau nu un pericol public?
  2. De ce agresorul nu a fost reținut, cunoscând că, la moment, acesta era foarte agresiv, cu intenții de atac și răzbunare, înarmat și deosebit de periculos pentru mai multe persoane dintre beneficiarii și angajații centrului?
  3. Cum a fost calificată fapta agresorului reținut în noaptea de 30 iunie și care a fost temeiul juridic pentru eliberarea acestuia în dimineața zilei de 1 iulie 2020?
  4. Dacă a fost desfășurată o anchetă de serviciu pe acest fapt și care sunt rezultatele acesteia?
  5. Cum este calificată fapta agresorului și la ce etapă se află în prezent investigarea cazului?
  6. Care sunt standardele/protocoale/instrucțiunile sau oricare alte acte normative, ce reglementează modelul de interacțiune dintre solicitant și operator 112 și dacă răspunsul operatorului a fost conform prevederilor acestora;
  7. Au fost instruiți operatorii Serviciului Național 112 referitor la identificarea riscurilor pentru viață și sănătate, răspunsul prompt în astfel de cazuri, etc? Dacă nu, când sunt planificate astfel de instruiri?

Deocamdată, atât Poliția, Procuratura, MAI, cât și Serviciul 112 nu au venit cu o reacție la apelul Coaliției Naționale „Viața fără violență în familie”.

Irina Odobescu
15/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii