Apel // Organizațiile de media cer statului să asigure securitatea jurnaliștilor, după ce un reporter al Centrului de Investigații Jurnalistice a semnalat un atac informatic

Anticoruptie.md
17/08/2016

Organizațiile neguvernamentale de media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, cer autorităților să asigure securitatea jurnaliștilor de investigaţie. Societatea civilă a lansat un apel public după ce Mariana Rață, jurnalistă la Centrul de Investigații Jurnalistice, a semnalat că telefonul şi conturile ei de pe rețelele de socializare ar fi monitorizate de persoane necunoscute, iar recent ar fi fost înștiințată că adresa ei IP este utilizată de un computer ce nu-i aparține. 

Jurnalista a menţionat că aceste „stranietăți” au intervenit după un interviu pe care l-a realizat cu Mihail Gofman, fostul șef adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) din cadrul Centrului Național Anticorupție, publicat recent pe portalul Anticoruptie.md. Mariana Rață a semnalat și lipsa condiţiilor de securitate a jurnaliștilor în Republica Moldova. Anterior, și jurnalista Natalia Morari a declarat că ar avea informaţii privind planificarea unor provocări împotriva ei după dezvăluirile din emisiunea „Interpol” de la TV7, pe care o moderează. 

„În ultima perioadă, jurnaliştii de investigaţie care realizează anchete profesioniste şi bine documentate au fost expuşi şi altor forme de presiuni”, se arată în apel.

Reprezentanții organizațiilor de media au amintit în context acţiunile abuzive ale Inspectoratului de Poliţie din raionul Taraclia care a dispus interogarea autoarei anchetei „Cum a ajuns un iaz al statului în proprietate privată care a  scos la iveală întreaga schemă prin care iazul din Taraclia, care proteja orașul de inundații, a ajuns în proprietatea privată, fiind un bun public. 

„Cererea prealabilă, transmisă recent de către procurora Adriana Bețișor săptămânalului de investigaţie Ziarul de Gardă în cazul unul articol despre proprietăţile familiei sale, de asemenea reprezintă o încercare de intimidare a jurnaliştilor care investigează provenienţa averilor şi proprietăţilor persoanelor cu funcţii publice”, potrivit apelului.

În context, autorii declarației fac trimitere la afirmațiile recente ale ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, potrivit cărora „presa nu mai este o sursă de informare veridică”, de aceea Autoritatea Națională de Integritate nu se va mai sesiza din materialele jurnalistice despre averile şi interesele persoanelor cu funcţii publice.

„Aceste afirmații sunt de o gravitate maximă şi denotă faptul că autorităţile vor să reducă eficienţa dezvăluirilor din presă despre corupţie, delapidări şi conflicte de interese. Într-o societate care respectă valorile democratice, asemenea declaraţii nu pot fi tolerate. Atragem atenția că amenințarea și intimidarea jurnaliștilor este inadmisibilă, iar autorităţile au obligaţia să asigure libertatea presei şi securitatea reprezentanţilor mass-media. În ţările democratice, jurnaliştii de investigaţie au un rol foarte important în lupta împotriva corupţiei şi a altor crime şi abuzuri, iar reacţiile pertinente ale autorităţilor la anchetele jurnalistice bine documentate reprezintă o dovadă a eficienţei politicilor anticorupţie. Regretăm că unele persoane cu funcţii publice nu înțeleg că datoria lor este să se afle în serviciul cetăţenilor şi nu a intereselor lor personale sau a partidelor pe care le reprezintă, iar rolul presei nu este de a le proteja imaginea, ci de a servi interesul public”, subliniază autorii apelului.

Reprezentanții societății civile cer Parlamentului și Guvernului să înceapă procesul de elaborare a unor amendamente suplimentare la legislaţia în vigoare pentru a garanta protecţia jurnaliştilor de intimidări şi alte forme de abuzuri. Totodată, autorii declarației cer autorităților să revină la legislaţia care reglementează activitatea Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) şi să includă obligaţia ANI de a se autosesiza în baza investigaţiilor jurnalistice relevante, elaborate de instituții de presă și de reporteri independenți, care respectă principiile deontologice.

 

Anticoruptie.md
17/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii