Apelul Mitropolitului Vladimir către preoții care au părăsit Biserica Ortodoxă din Moldova: „Greșelile trebuie recunoscute, iar faptele – îndreptate”

Anticoruptie.md
24/04/2024
mitropolia.md

Mitropolitul Chișinăului şi al întregii Moldove Vladimir a lansat un apel către slujitorii şi clericii care au părăsit Biserica Ortodoxă din Moldova cu un îndemn la pocăință. Conținutul apelului a fost aprobat în cadrul ședinței Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova. Înainte de apel, membrii Sinodului au caterisit alți trei preoți care au decis recent să se dezică de Mitropolia Moldovei și au trecut sub jurisdicția Mitropoliei Basarabiei. 

Deși au avut la dispoziție timp pentru „îndreptare şi aducerea pocăinței depline în fața autorităților ierarhic-superioare”, dar nu au făcut acest lucru, slujitorii Victor Țurcanu, preot. Ioan Mileac şi ierodiac  Augustin (Catană), au fost caterisiți în cadrul ședinței Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova pentru „încălcarea jurământului depus la hirotonie, precum şi pentru părăsirea samavolnică, neîntemeiată şi fără carte canonică a Eparhiei de Bălți şi Fălești a Bisericii Ortodoxe din Moldova”. 

De asemenea, acestor slujitori le-au fost retrase toate distincțiile acordate pe parcursul slujirii preoțești. 

În contextul în care în ultimul an mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au trecut la Mitropolia Basarabiei, Înaltpreasfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului şi al întregii Moldove i-a îndemnat pe aceștia la pocăință. 

„Vă chemăm acum, nu doar să meditați asupra greșelilor comise, ci să vă pocăiți profund și să reveniți în sânul Bisericii. Așa cum învățăturile părintești ne îndeamnă, pocăința este singura cale spre reabilitarea spirituală și reîntegrarea în comunitatea credincioșilor. Este inacceptabil și profund regretabil să întoarceți spatele datoriilor sfinte pentru orice motive lumești sau personale. Greșelile trebuie recunoscute, iar faptele – îndreptate. Este esențial să înțelegeți severitatea situației create și impactul negativ asupra celor ce v-au privit ca pe niște păstori spirituali”, se menționează în apelul mitropolitului.

Mitropolitul i-a îndemnat pe clerici să renunțe „la orgolii și să îmbrățișeze din nou responsabilitățile pe care le-au neglijat”, asigurându-i că „restabilirea voastră nu va fi doar o izbândă personală, ci o lumină de speranță pentru întreaga comunitate care vă așteaptă cu brațele deschise”.

În investigația PREOȚI FĂRĂ VIZĂ DE REȘEDINȚĂ, Anticoruptie.md a semnalat o tendință îngrijorătoare care ia amploare în ultima vreme în localitățile din Republica Moldova – prigoana preoților care vor să treacă de la Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, la Mitropolia Basarabiei. Cei care și-au declarat desprinderea sunt nevoiți, la propriu, să slujească în stradă, așa cum, odată cu caterisirea, sunt scoși din biserici și diabolizați. În același timp, reprezentanții Mitropoliei Moldovei declară că subiectul este unul tratat cu subiectivism de mass-media, iar reprezentanții Ministerului Culturii nu exclud că unele contracte încheiate cu Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove ar putea fi renegociate de la zero, cu participare mai largă.

Anticoruptie.md
24/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii