APP se pregătește de vânzarea terenului fostului Stadion Republican. Istoria unei afaceri negociate de peste zeci ani cu SUA

Mădălin Necșuțu
18/02/2022

Agenția Proprietății Publice (APP) a inițiat procedura de vânzare a terenul fostului Stadion Republican de 5,2 hectare către Ambasada SUA la Chișinău. Pe acest loc reprezentanța diplomatică americană dorește să-și construiască un nou sediu pentru ambasadă, astfel că cele două părți urmează să semneze un Memorandum de Înțelegere în acest sens.

SUA negociază de peste un deceniu cumpărarea acelui teren pentru construcția noii ambasade. Documentul va fi semnat din partea Republicii Moldova de către ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu și șeful APP, Eugeniu Cozonac. Prețul urmează a fi stabilit după o negocieri între reprezentanții statului Republica Moldova din mai multe instituții și partea americană.

În iulie 2021, Curtea Constituțională din Republica Moldova (CCM) a emis o decizie prin care Stadionul Republican din centrul Chișinăului va rămâne în proprietatea Ambasadei SUA la Chișinău, loc pe care urmează să fie construit noul sediu al ambasadei.

Judecătorii CCM au respins astfel solicitarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au contestat la Curte legalitatea transmiterii terenului Stadionului Republican pentru ca acesta să intre în posesia Ambasadei SUA la Chișinău.

Pe 3 decembrie 2020, majoritatea parlametară de la Chișinău, formată din Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Partidul Ilan Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, au adoptat o lege ce prevedea reîntoarcerea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea statului. Astfel, deputații socialiști și cei ai lui Șor au anulat legea din 2018 care prevedea vânzarea acesteia Ambasadei SUA în Moldova.

Oligarhul fugar llan Șor, condamnat în prima instanță în dosarul „furtul miliardului”, a spus că acesta este primul pas către construcția MoldovaLand. Un parc tematic pe modelul celui construit de el la Orhei. 

„Astăzi am obținut o victorie importantă. Teritoriul stadionului republican a revenit în proprietatea statului. Iar la propunerea deputaților Platformei „Pentru Moldova” în lege a fost făcută o modificare foarte importantă – pe acest teritoriu va fi permisă construirea numai a obiectivelor sportiv-culturale”, scria atunci Ilan Șor pe pagina sa de Facebook.

Ilan Șor spunea atunci că pe acest loc va fi construit „MoldovaLand” și „BasarabiaLand” care urma a fi„un complex important sportiv și de agrement, un parc de odihnă pentru familii, care va deveni un centru al unității naționale”. Ilan Șor a construit în orașul Orhei un parc tematic de distracții denumit „OrheiLand”, mai mult un kitsch al celebrului DisneyLand. 

Cu trei zile înainte de cădere, Guvernul Filip a aprobat pe 11 iunie 2019 acordul de vânzare a terenului pe care se află stadionul Republican din Chișinău. „Este vorba de alocarea terenului pentru Guvernul Statelor Unite ale Americii unde urmează să construiască Ambasada Statelor Unite ale Americii. Este terenul de pe strada București, fostul Stadion Republican”, declara atunci Filip.

Terenul fostului Stadion Republican se află în paragină din 2006, atunci când a fost închis și apoi demolat, în 2007, cu promisiunea și atunci că acolo va fi construită o arenă sportivă de 20.000 de locuri, o parcare și un hotel. 

Mădălin Necșuțu
18/02/2022Follow us on Telegram

Comentarii