Aproape 600 de primării din Republica Moldova au depus proiecte pentru modernizarea infrastructurii rutiere locale în cadrul programului guvernamental Europa este aproape. Totuși, bugetul disponibil este de cinci ori mai mic decât valoarea totală a solicitărilor, ceea ce riscă să limiteze considerabil capacitatea de finanțare a tuturor inițiativelor propuse.
Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, valoarea totală a proiectelor depuse depășește 2,6 miliarde de lei, în timp ce fondurile disponibile prin acest program sunt limitate la 500 de milioane de lei. Asta înseamnă că doar o mică parte dintre cereri vor primi undă verde, iar competiția se anunță acerbă.
Proiectele vizează, în principal, reabilitarea și construcția a peste 516 kilometri de drumuri comunale și străzi, 41 kilometri de drumuri de interes raional sau municipal și aproape 110 kilometri de căi pietonale către instituții publice. În total, peste 1,48 milioane de cetățeni ar putea beneficia, în teorie, de aceste lucrări.
Cele mai multe solicitări au venit din regiunea Centru (239), urmate de regiunea Nord (178), Sud (128), municipiul Chișinău (16) și UTA Găgăuzia (18). Proiectele vor fi analizate de experții Oficiului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL) și ai Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), evaluarea fiind programată să se încheie până la sfârșitul lunii iunie.
Totuși, un criteriu esențial pentru eligibilitate este existența unui Plan Urbanistic General (PUG) aprobat. Iar multe primării nu dispun încă de astfel de documente. În acest context, prin programul paralel Satul European se încearcă acoperirea acestui vid: peste 230 de localități sunt în diverse etape de elaborare sau aprobare a PUG-urilor.
În ciuda constrângerilor bugetare invocate de autorități, raportul anual al Fondului Rutier arată o distribuție variată a cheltuielilor.
Peste 121 de milioane de lei au fost direcționați pentru achitarea unor despăgubiri în litigii internaționale, în favoarea unor companii care au executat lucrări în trecut, printre care firma românească Pa & Co International SRL, care a primit aproape 90 de milioane de lei.
În schimb, pentru modernizarea parcului tehnic al întreprinderilor de drumuri s-au cheltuit doar 10,4 milioane lei, adică sub 0,5% din buget.
În același timp, echipa de conducere a Administrației de Stat a Drumurilor a încasat salarii de invidiat. Reporterii Anticoruptie.md au analizat declarațiile de avere pentru 2024 și au descoperit că doar salariile celor cinci membri din conducerea instituției au însumat aproape 3,5 milioane de lei. La acestea se adaugă conturi bancare generoase și achiziții de lux.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii