Arestul preventiv, doar în cazuri excepționale, din cauza numărului sporit de infecții de COVID-19 în penitenciare

Irina Odobescu
17/09/2021

Procurorului general, Alexandr Stoianoglo, a dispus, vineri, aplicarea arestului preventiv doar în cazuri excepționale și doar dacă recurgerea la alte măsuri preventive poate prejudicia considerabil buna investigare a cauzei. Atenționarea vine în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 în mediul penitenciar.

„Având în vedere circumstanțele particulare ale cauzelor penale, aplicarea corectă a acestor reguli, este de natură să contribuie la evitarea supraaglomerării instituțiilor penitenciare”, scrie în comunicatul procuraturii.

Atenționarea procurorului general vine la adresa conducerii procuraturilor teritoriale, specializate și a subdiviziunilor Procuraturii Generale. Măsura a fost dispusă în contextul adresării Administrației Naționale a Penitenciarelor, care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu creșterea numărului cazurilor de infectare printre deținuți. 

În scopul evitării supunerii deținuților riscului de infectare, procurorul general a mai indicat excluderea din activitate a solicitărilor de escortare a persoanelor deținute pentru participarea la acțiunile procesuale.

Excepție sunt cazurile în care prezența deținutului este „absolut necesară". O altă excepție este atunci când sunt efectuate acțiuni nemijlocit la sediul instituției penitenciare.

Irina Odobescu
17/09/2021Become a Patron!

Comentarii