„Așa-zisele deportări din 1941”. Maria Zaharova a ajuns să atribuie deportărilor sovietice un caracter fals  

Ilie Gulca
20/06/2024
Reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe a Federației Ruse, Maria Zaharova. Foto: mid.ru

Reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a atribuit un caracter fals deportărilor organizate de regimul sovietic în RSS Moldovenească în cadrul unui briefing susținut pe 19 iunie curent. Totodată, viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, M.Iu. Gazulin, vede în integrarea europeană a Republicii Moldova „pericolul dispariției statului moldovenesc și a înșiși moldovenilor ca popor”. Acestea sunt dezinformări pro-Kremlin inspirate din propaganda sovietică ce neagă ororile staliniste pe teritoriul Basarabiei și susțin teza falsă conform căreia moldovenii și românii sunt două popoare diferite.    

„Conducerea de vârf a țării a comemorat așa-zisele deportări din 1941, folosind această pagină dificilă a istoriei pentru a denigra perioada aflării Moldovei în URSS, care este pe bună dreptate considerată „epoca sa de aur”, a spus Maria Zaharova în cadrul unui briefing susținut pe 19 iunie.

„Autoritățile moldovenești nu au ratat ocazia de a promova proiectul european menit să aducă republica „într-un spațiu de libertate, pace, prosperitate și încredere în viitor”. [...] Moldovenii trebuie doar să renunțe la faptul că sunt moldoveni, să nu-și mai spună limba moldovenească și să se reînregistreze ca români. Ceea ce a născocit Maia Sandu este o sectă nazistă.”

În același timp, ciceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, M.Iu. Gazulin, a revenit la miturile fondatoare ale propagandei sovietice pentru a înfiera cursul de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Actuala conducere a Moldovei, majoritatea având cetăţenie română, şi-a stabilit ca scop destructurarea statului moldovenesc”, a spus el într-un interviu acordat publicației „Komsomolskaia pravda”. „Cele mai odioase manifestări ale acestui curs sunt redenumirea limbii moldovenești în română și numirea larg practicată a bucureștenilor în funcții guvernamentale. Cu toate acestea, politica de românizare violentă, artificială, nu este împărtășită de majoritatea moldovenilor.”

Potrivit istoricului Igor Cașu, în noaptea din 12 spre 13 iunie 1941, au fost deportate circa 32.000 de oameni din Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţei. Dintre aceștia, circa 6.000 urmau să fie arestate, iar circa 26.000 – deportate.

„Listele au fost pregătite cu câteva săptămâni înainte. Familia care urma să fie deportată era trezită noaptea, câteva persoane în uniformă militară şi altele în civil pătrundeau în casă, verificau actele şi dacă numele era găsit în lista făcută de consiliul sătesc în ajun şi aprobată la centru, urma un anunţ scurt: În numele conducerii supreme, sunteţi deportaţi în locurile îndepărtate din nord, în Siberia”, a detaliat istoricul. „Se acorda 40 de minute pentru facerea bagajelor, care nu trebuiau să depăşească 40 kilograme de fiecare familie. Urma îmbarcarea în maşini şi transportarea până la cea mai apropiată staţie feroviară, de unde se făcea repartizarea conform locului de destinaţie stabilit din timp de NKVD.”

Citește de asemenea: Pactul influenței maligne: Tiraspolul și Comratul, mobilizate pentru păstrarea Moldovei în zona de influență a Federației Ruse

Falstul „Pierderea limbii moldovenești și a identității moldovenilor” își are originea în politicile de asimilare lingvistică și etnică ale Imperiului Rus și ale URSS față de etnicii români de pe teritoriul actual al Republicii Moldova.

Mitul propagandistic este exploatat de actorii politici și activiștii pro-ruși în special în campaniile electorale pe teritoriul aflat sub jurisdicția Chișinăului și folosit constant de către Tiraspol și pentru a antagoniza și mai mult negocierile pentru soluționarea dosarului transnistrean.

Noutatea dezinformării constă în decizia Curții Constituționale din 11 martie curent prin care a fost recunoscută constituționalitatea modificării legislative cu privire la înlocuirea denumirii „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” în toate actele normative.

Ilie Gulca
20/06/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii