Persoanele aflate în detenție în Republica Moldova au acum un acces mai ușor și mai rapid la asistență juridică primară garantată de stat, datorită unui sistem modern implementat în mai multe penitenciare din țară. Acest serviciu este oferit gratuit și vizează în special persoanele care nu dispun de resurse financiare pentru a angaja un avocat.
Asemenea servicii juridice sunt furnizate de avocați și juriști ai Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), prin intermediul videoconferințelor, precizează PNUD Moldova.
În prezent, acestea sunt disponibile în penitenciarele nr. 4 – Cricova, nr. 7 – Rusca și nr. 9 – Pruncul. Serviciile sunt confidențiale, discuțiile având loc între deținut și avocat, într-un spațiu sigur și prietenos.
Ce tip de sprijin juridic pot primi deținuții? Prin acest sistem, persoanele private de libertate beneficiază de:
Informații juridice actualizate, care le permit să ia decizii informate în cazuri concrete;
Asistență pentru redactarea documentelor juridice: cereri, petiții, plângeri etc.;
Sprijin în accesarea instanțelor de judecată și a altor instituții publice relevante;
Soluționarea amiabilă a conflictelor, inclusiv prin servicii de mediere;
Intermediere în relația cu autoritățile publice, atunci când este necesar.
Până acum, circa 40 de persoane private de libertate au apelat la aceste servicii, solicitând consultații pe teme variate: moșteniri, divorțuri, datorii și altele.
Accesul la asistența juridică se face la solicitarea deținutului, iar administrația penitenciară are un rol important în informarea și îndrumarea acestora. Periodic, angajații sistemului penitenciar organizează sesiuni de informare, explicându-le deținuților ce reprezintă asistența juridică primară garantată de stat; cum poate fi accesată această asistență; ce drepturi și obligații au în acest context.
Pentru o mai bună informare, în instituțiile penitenciare au fost distribuite pliante explicative, elaborate în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului la justiție pentru a trăi în demnitate”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Guvernul Germaniei.
Inițiativa, care deja este funcțională în trei instituții penitenciare, va fi extinsă la nivel național, urmărindu-se acoperirea tuturor penitenciarelor din Republica Moldova. Implementarea acestui sistem online a devenit posibilă în urma modificării Codului de executare al Republicii Moldova, adoptate în decembrie 2023.
De ce este important acest serviciu? Prin garantarea accesului la servicii juridice gratuite, Republica Moldova face un pas esențial în respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor aflate în detenție, asigurând echitate și un act de justiție de calitate. Este, totodată, un demers ce contribuie la reintegrarea socială a deținuților și la consolidarea statului de drept.
Pentru mai multe informații despre serviciile oferite de CNAJGS, vizitați cnajgs.md.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii