Asociația Femeilor Avocate din Moldova condamnă tentativa de tragere la răspundere penală a reporterului Centrului de Investigații Jurnalistice

Anticoruptie.md
23/01/2017
Bookaholic

Asociația Femeilor Avocate din Republica Moldova a lansat un apel public de susținere a redactorului-coordonator al Centrului de Investigații Jurnalistice Mariana Rață, care riscă să fie anchetată penal în baza unei plângeri depuse la Procuratură de fostul comisar al municipiului Chișinău Vladimir Botnari.

„Deseori, solicitările de a trage jurnaliştii la răspundere pentru activitatea lor profesională urmăresc de fapt scopul de a-i intimida în desfăşurarea ulterioară a investigaţiilor începute, precum şi de a crea intenționat impedimente surselor media  pentru criticile aduse. Acest gen de acţiuni, ele însele, pot constitui componente ale infracţiunii prevăzută de articolul 180 alin.1) Cod Penal al R. Moldova: “Împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau a jurnalistului, precum şi intimidarea mass-media sau a jurnalistului pentru critică”, se precizează în apelul semnat de AFAM.

Asociația îndeamnă organele de drept să examineze cu maximă diligență şi bună credinţă solicitarea privind tragerea la răspundere penală a jurnalistei, precum și la stabilirea faptului dacă situația invocată de solicitantul pornirii urmăririi penale pe componenţa infracţiunii prevăzută de articolul 177 Cod Penal intră sau nu în sfera de aplicare a acestui articol.

„Invocarea pretinsă a prezenţei în acțiunile jurnalistei a infracţiunii prevăzută în articolul 177 alin.2) Cod Penal „Încălcarea inviolabilității vieții personale” prin culegerea şi răspândirea informaţiilor despre viaţa personală ce constituie secret personal sau familial al altei persoane fără consimţământul acesteia, prin prisma încălcării prevederilor legale cu privire la protecţia datelor cu caracter personal, este absolut neîntemeiată legal şi nefondată. Fapt ce poate fi  confirmat pe deplin prin art. 34 din Constituţie, care garantează dreptul la informaţie al persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public şi acest drept  nu poate fi îngrădit și prin Legea cu privire la libertatea de exprimare, care stipulează că orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de a căuta, de a primi şi de a comunica fapte şi idei. Libertatea de exprimare protejează atât conţinutul, cât şi forma informaţiei exprimate, inclusiv a informaţiei care ofensează, şochează sau deranjează.

Asociația Femeilor Avocate din Moldova își exprimă îngrijorarea faţă de tentativele de a limita drepturile și libertaţile omului ce țin de informaţiile de interes public prin intermediul mass-mediei. De asemenea, se face apel la atenția autorităţilor publice şi organelor de drept asupra tendinţei periculoase, în ultima perioadă tot mai des manifestată, de a se recurge la intimidarea jurnaliştilor de investigaţie şi a mass-media, sarcina cărora este de a informa  societatea asupra problemelor de interes public şi de a efectua, în conformitate cu responsabilităţile sale, investigaţii jurnalistice profesioniste și complexe.

Amintim că jurnalista Mariana Rață a fost audiată, săptămâna trecută, la Procuratură, în cadrul unui proces penal, pornit în baza cererii fostului comisar al municipiului Chișinău, Vladimir Botnari, judecat penal pentru neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din aprilie 2009. În plângerea penală depusă de Vladimir Botnari la Procuratura mun. Chișinău se invocă faptul că jurnalista a accesat și difuzat, fără consimțământul său, date cu caracter personal care îl vizează pe el și membrii familiei sale. Informațiile, potrivit fostului comisar, s-ar regăsi într-o știre publicată pe portalul Anticoruptie.md, în care se relata despre numirea ex-comisarului în funcția de șef al Direcției securitate din cadrul Moldtelecom. În aceeași cerere, fostul poliţist solicită tragerea la răspundere penală a tuturor celor care au accesat și difuzat, din octombrie 2009 și până în prezent, date cu caracter personal care îi vizează familia.

Anticoruptie.md
23/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii